Woda deszczowa prawie wszędzie na Ziemi ma niebezpieczny poziom "wiecznych chemikaliów", zgodnie z nowymi badaniami.
Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) to duża rodzina chemikaliów wytwarzanych przez człowieka, które nie występują w przyrodzie. Są one znane jako "wieczne chemikalia", ponieważ nie rozkładają się w środowisku.
Mają właściwości nieprzywierające lub odstraszające plamy, dzięki czemu można je znaleźć w artykułach gospodarstwa domowego, takich jak opakowania żywności, elektronika, kosmetyki i naczynia kuchenne.
Ale teraz naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie znaleźli je w wodzie deszczowej w większości miejsc na planecie - w tym na Antarktydzie. Nie ma bezpiecznej przestrzeni, aby od nich uciec.
Woda deszczowa wszędzie jest niebezpieczna do picia
Bezpieczne poziomy wytycznych dla niektórych z tych wiecznych chemikaliów dramatycznie spadły w ciągu ostatnich dwóch dekad z powodu nowych spostrzeżeń na temat ich toksyczności.
"W ciągu ostatnich 20 lat nastąpił zdumiewający spadek wartości zalecanych dla PFAS w wodzie pitnej" - mówi Ian Cousins, główny autor badania i profesor na Wydziale Nauk o Środowisku Uniwersytetu Sztokholmskiego.
W przypadku jednej dobrze znanej substancji, "rakotwórczego kwasu perfluorooktanowego (PFOA)", wartości wytycznych dotyczących wody spadły w USA o 37,5 miliona razy.
"W oparciu o najnowsze amerykańskie wytyczne dotyczące PFOA w wodzie pitnej, woda deszczowa wszędzie byłaby oceniana jako niebezpieczna do picia" - mówi.
"Chociaż w świecie przemysłowym nie często pijemy wodę deszczową, wielu ludzi na całym świecie oczekuje, że będzie ona bezpieczna do picia i zaopatruje wiele naszych źródeł wody pitnej".
Jakie ryzyko dla naszego zdrowia stanowią "wieczne chemikalia"?
Zagrożenia dla zdrowia związane z narażeniem na działanie tych substancji zostały szeroko zbadane. Naukowcy twierdzą, że mogą być one związane z problemami z płodnością, zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i opóźnieniami rozwojowymi u dzieci.
Ale inni twierdzą, że nie można udowodnić przyczyny i skutku między tymi chemikaliami a złym stanem zdrowia.
Mimo to i w wyniku tych nowych badań niektórzy wzywają do zaostrzenia ograniczeń dotyczących PFAS.
"Nie może być tak, że niektórzy z nich odnoszą korzyści ekonomiczne, jednocześnie zanieczyszczając wodę pitną dla milionów innych i powodując poważne problemy zdrowotne" - mówi dr Jane Muncke, dyrektor zarządzająca Food Packing Foundation w Zurychu, która nie była zaangażowana w badanie.
"Ogromne kwoty, które będzie kosztować zmniejszenie PFAS w wodzie pitnej do poziomów, które są bezpieczne, w oparciu o obecne zrozumienie naukowe, muszą zostać opłacone przez przemysł produkujący i wykorzystujący te toksyczne chemikalia."
Czas na działanie, mówi, jest teraz.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.euronews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz