AUTOR: TYLER DURDEN
Autor: Carla Peeters za pośrednictwem The Brownstone Institute,
Świat stoi teraz w obliczu katastrofy żywnościowej spowodowanej przez człowieka. Osiąga poziom kryzysu...
Obecna polityka w wielu częściach świata kładzie nacisk na zmiany klimatyczne w celu realizacji zielonego nowego ładu. Tymczasem taka polityka przyczyni się do tego, że dzieci będą umierać z powodu ciężkiego niedożywienia z powodu zepsutych systemów żywnościowych, z niedoborami żywności i wody, stresem, lękiem, strachem i niebezpiecznym narażeniem chemicznym.
Większa negatywna presja na rolników i system żywnościowy prowadzi do katastrofy. Układ odpornościowy wielu osób, zwłaszcza dzieci, stracił swoją odporność i osłabł zbyt mocno z wysokim ryzykiem zatrucia, infekcji, chorób niezakaźnych i zakaźnych, zgonów i niepłodności.
Holenderscy rolnicy, z których wielu będzie musiało zmierzyć się z kryzysem kosztów utrzymania po 2030 r., Wyznaczyli granicę. Są one wspierane przez coraz większą liczbę rolników i obywateli na całym świecie.
To nie rolnicy są najbardziej zanieczyszczającymi środowisko, ale branże, które wytwarzają produkty potrzebne do rewolucji technokracji w zielonej energii, eksploracji danych i sztucznej inteligencji. W miarę jak coraz więcej planów WEF jest wdrażanych przez polityków, nierówności rosną, a konflikty rosną na całym świecie.
Silny bunt rolników w Holandii jest wezwaniem do pilnego przejścia do zorientowanego na ludzi, wolnego i zdrowego świata z pożywną żywnością uprawianą i zbieraną w odniesieniu do naturalnych procesów. Współpraca zwykłych ludzi na całym świecie rośnie, aby zapobiec masowej katastrofie głodu spowodowanej planem scjentyzmu i technokracji, aby rządzić i kontrolować świat przez niewybieralnych naukowców i elity.
Wystarczająca ilość jedzenia, dostęp do żywności to problem
Rolnicy na całym świecie zwykle uprawiają wystarczającą ilość kalorii (2 800) na osobę (podczas gdy 2 100 kalorii dziennie byłoby wystarczające), aby utrzymać populację od dziewięciu do dziesięciu miliardów ludzi na całym świecie. Ale wciąż ponad 828 milionów ludzi ma zbyt mało do jedzenia każdego dnia. Problemem nie zawsze jest jedzenie; jest to dostęp. ONZ, która napisała w 2015 r. w Celach Zrównoważonego Rozwoju cel 2: Brak głodu i niedożywienia dla wszystkich w 2030 r., Nie zostanie osiągnięta.
W całej historii wiele razy klęski żywiołowe lub spowodowane przez człowieka prowadziły do niepewności żywnościowej przez dłuższy czas, powodując głód, niedożywienie (niedożywienie) i śmiertelność. Pandemia Covid-19 pogorszyła sytuację. Od początku globalnej pandemii szacunki dotyczące dostępu do żywności pokazują, że brak bezpieczeństwa żywnościowego prawdopodobnie podwoił się, jeśli nie potroił w niektórych miejscach na całym świecie.
Co więcej, podczas pandemii globalny głód wzrósł do 150 milionów i obecnie dotyka 828 milionów ludzi, a 46 milionów znajduje się na skraju głodu w obliczu nadzwyczajnego poziomu głodu lub gorzej. W najbardziej dotkniętych miejscach oznacza to głód lub warunki podobne do głodu. Co najmniej 45 milionów dzieci cierpi z powodu wyniszczenia, które jest najbardziej widoczną i ciężką formą niedożywienia i potencjalnie zagraża życiu.
Ponieważ światowe ceny żywności i nawozów osiągają już niepokojące maksima, utrzymujące się skutki pandemii, siły polityczne do realizacji celów związanych ze zmianami klimatu i wojna rosyjsko-ukraińska budzą poważne obawy o bezpieczeństwo żywnościowe zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej.
Świat stoi w obliczu dalszego wzrostu niedoborów żywności, co popycha więcej rodzin na całym świecie zagrożonych poważnym niedożywieniem. Te społeczności, które przetrwały poprzednie kryzysy, są bardziej narażone na nowy szok niż wcześniej i będą kumulować jego skutki, nurkując w głód (ostry głód i gwałtowny wzrost śmiertelności).
Co więcej, wzrost gospodarek i rozwój narodów spowalniają obecnie z powodu braku siły roboczej z powodu gwałtownego spadku dobrobytu i wyższych wskaźników śmiertelności.
W następstwie nowych limitów azotu, które wymagają od rolników radykalnego ograniczenia emisji azotu nawet o 70 procent w ciągu najbliższych ośmiu lat, dziesiątki tysięcy holenderskich rolników wzrosło w proteście przeciwko rządowi.
Rolnicy będą zmuszeni do stosowania mniejszej ilości nawozów, a nawet do zmniejszenia liczby zwierząt gospodarskich, w niektórych przypadkach nawet do 95%. W przypadku mniejszych gospodarstw rodzinnych osiągnięcie tych celów będzie niemożliwe. Wielu będzie zmuszonych do zamknięcia, w tym osoby, których rodziny uprawiają ziemię od ośmiu pokoleń.
Co więcej, znaczny spadek i ograniczenia holenderskich rolników będą miały ogromne reperkusje dla globalnego łańcucha dostaw żywności. Holandia jest drugim co do wielkości eksporterem rolnym na świecie po Stanach Zjednoczonych. Mimo to rząd holenderski realizuje swój program dotyczący zmian klimatu, podczas gdy obecnie nie ma prawa wspierającego wdrożenie, podczas gdy nie zmienią one wiele w głównym zanieczyszczeniu powietrza na planecie. Modele używane do podjęcia decyzji przez holenderski rząd są omawiane przez uznanych naukowców.
W żadnym komunikacie holenderscy politycy nie wzięli pod uwagę skutków swojej decyzji o złamaniu najważniejszego celu w porozumieniu ONZ: zakończenia głodu, braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia w 2030 roku.
Niestety, Sri Lanka, kraj, którego przywódca polityczny wprowadził politykę zerowej emisji azotu i CO2, boryka się obecnie z problemami gospodarczymi, poważnym głodem i trudnościami w dostępie do żywności po politycznej decyzji, że rolnicy nie mogą używać nawozów i pestycydów. Mimo to politycy odpowiedzialni za emisję azotu / zmiany klimatu w innych krajach prowadzą tę samą zieloną politykę.
Ponadto eksperci ostrzegają, że upały, powodzie, susze, pożary i inne katastrofy sieją spustoszenie gospodarcze, a jeszcze gorsze nadejdą. Niedobory żywności i wody pojawiły się w mediach.
Ponadto australijscy eksperci ogłaszają ryzyko wybuchu choroby wirusowej u bydła. Może to spowodować uderzenie w australijską gospodarkę w wysokości 80 miliardów dolarów australijskich i jeszcze bardziej realne problemy z łańcuchem dostaw. Niezliczone firmy i producenci bankrutują. Emocjonalne żniwo, z jakim muszą się zmierzyć, aby poddać eutanazji swoje zdrowe stada, jest ogromne i trudne do zniesienia. Zmusza więcej rolników do zakończenia życia.
Miejmy nadzieję, że potrzeba przeprosin duńskiego rządu, ponieważ raport śledczy w sprawie wybicia ponad 15 milionów norek w listopadzie 2020 r. skrytykował działania, które doprowadziły do wprowadzenia w błąd hodowców norek i opinii publicznej oraz wyraźnie nielegalnych instrukcji dla władz, pomoże politykom ponownie rozważyć tak drastyczne środki wobec rolników.
Na całym świecie protesty rolników rosną, wspierane przez coraz więcej obywateli, którzy sprzeciwiają się kosztownym mandatom do zmian w "zielonej polityce", które już przyniosły ogromne nieszczęścia i niestabilność.
Na konferencji ministerialnej poświęconej bezpieczeństwu żywnościowemu 29 czerwca 2022 r. sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres ostrzegł, że pogłębiające się niedobory żywności mogą doprowadzić do globalnej "katastrofy".
Niedożywienie odpowiedzialne za więcej złego stanu zdrowia niż jakakolwiek inna przyczyna
Zwiększone ryzyko niedoborów żywności i wody, przed którymi stoi obecnie świat, doprowadzi ludzkość na skraj przepaści. Głód jest wielogłowym potworem. Przez dziesięciolecia podbój głodu na świecie stał się kwestią polityczną w sposób, w jaki nie mogło być w przeszłości. Wykorzystanie autorytarnej władzy politycznej doprowadziło do katastrofalnej polityki rządu, uniemożliwiając milionom ludzi zarabianie na życie. Chroniczny głód i nawrót zjadliwego głodu muszą być postrzegane jako moralnie oburzające i politycznie nie do przyjęcia, mówi Dreze i Sen w Hunger and Public Action, opublikowanym w 1991 roku.
"Dla tych, którzy znajdują się na najwyższym poziomie drabiny społecznej, zakończenie głodu na świecie byłoby katastrofą. Dla tych, którzy potrzebują dostępności taniej siły roboczej, głód jest podstawą ich bogactwa, jest atutem" – napisał dr George Kent w 2008 roku w eseju "Korzyści z głodu na świecie".
Na niedożywienie wpływa nie tylko niedobór żywności i wody, ale także narażenie na ekstremalny stres, strach, niepewność bezpieczeństwa i żywności, czynniki społeczne, chemikalia, mikrodrobiny plastiku, toksyny i nadmierna medykalizacja. Żaden kraj na świecie nie może sobie pozwolić na przeoczenie tej katastrofy we wszystkich jej formach, która dotyka głównie dzieci i kobiety w wieku rozrodczym. Na całym świecie ponad 3 miliardy ludzi nie stać na zdrową dietę. Jest to sprzeczne z tym, co wielu ludzi uważa za problem kraju o niskich dochodach.
Jeszcze przed wybuchem pandemii Covid-19 około 8% populacji w Ameryce Północnej i Europie nie miało regularnego dostępu do pożywnej i wystarczającej ilości żywności. Jedna trzecia kobiet w wieku rozrodczym ma anemię, podczas gdy 39% dorosłych na świecie ma nadwagę lub otyłość. Każdego roku około 20 milionów dzieci rodzi się z niedowagą. W 2016 roku 9,6% kobiet miało niedowagę. Na całym świecie w 2017 r. 22,2% dzieci poniżej piątego roku życia miało zahamowanie wzrostu, podczas gdy niedożywienie wyjaśnia około 45% zgonów wśród dzieci poniżej piątego roku życia.
Jak stwierdził Lawrence Haddad, współprzewodniczący niezależnej grupy ekspertów Global Nutrition Report: "Żyjemy teraz w świecie, w którym niedożywienie jest nową normą. Jest to świat, który wszyscy musimy uznać za całkowicie nie do przyjęcia". Podczas gdy niedożywienie jest głównym czynnikiem wywołującym choroby, a prawie 50% zgonów spowodowanych chorobami niezakaźnymi związanymi z odżywianiem w 2014 r., W 2014 r. przekazano tylko 50 milionów dolarów finansowania darczyńców.
Niedożywienie we wszystkich jego formach nakłada niedopuszczalnie wysokie koszty – bezpośrednie i pośrednie – na jednostki, rodziny i narody. Szacowany wpływ chronicznego niedożywienia 800 milionów ludzi na globalną gospodarkę może wynieść nawet 3,5 biliona dolarów rocznie, jak stwierdzono w globalnym raporcie żywieniowym w 2018 roku. Podczas gdy zgonom dzieci, przedwczesnej śmiertelności dorosłych i chorobom zakaźnym i niezakaźnym związanym z niedożywieniem można zapobiec dzięki odpowiedniemu odżywianiu.
Będzie to o wiele więcej w tym cennym momencie, ponieważ populacja gwałtownie wzrasta w nadmiernej śmiertelności i chorobach niezakaźnych wśród osób w wieku produkcyjnym, jak ostatnio wykazały firmy ubezpieczeniowe.
Głód powoduje skutki międzypokoleniowe
Głód jest powszechnym stanem, w którym duży odsetek ludzi w danym kraju lub regionie ma niewielki lub żaden dostęp do odpowiednich dostaw żywności. Europa i inne rozwinięte części świata w większości wyeliminowały głód, chociaż powszechne klęski głodu, które zabiły tysiące i miliony ludzi, są znane z historii, jak holenderski głód ziemniaczany w latach 1846-1847, holenderska zima głodowa 1944-1945 i chiński głód w latach 1959-1961.
Ten ostatni był najpoważniejszym głodem zarówno pod względem czasu trwania, jak i liczby dotkniętych nim osób (600 milionów i około 30 milionów zgonów) i doprowadził do powszechnego niedożywienia ludności chińskiej w latach 1959-1961. Obecnie Afryka Subsaharyjska i Jemen są krajami o uznanym głodzie.
Niestety, globalna destabilizacja, głód i masowa migracja szybko rosną, a jeśli nie podejmiemy dziś działań, należy spodziewać się więcej głodu.
Badania epidemiologiczne Barkera, a później Halesa wykazały związek między dostępnością żywienia w różnych stadiach ciąży a pierwszymi latami życia i chorobami w późniejszym życiu. Ich badania wykazały, że osoby z zespołem metabolicznym i chorobami sercowo-naczyniowymi były często małe po urodzeniu. Coraz więcej badań dowodzi roli mechanizmów związanych z odżywianiem wpływających na ekspresję genów. Nawet okres przed ciążą może wpływać na późniejsze ryzyko insulinooporności lub innych powikłań płodu.
Jak wykazano w badaniu z udziałem 3000 uczestników w północnych Chinach, prenatalna ekspozycja na głód znacznie zwiększyła hiperglikemię w wieku dorosłym w dwóch kolejnych pokoleniach. Nasilenie głodu podczas rozwoju prenatalnego jest związane z ryzykiem cukrzycy typu 2. Odkrycia te są zgodne z modelami zwierzęcymi, które wykazały wpływ prenatalnego stanu odżywienia na zmiany neuroendokrynologiczne, które wpływają na metabolizm i mogą być zaprogramowane tak, aby przenosiły się fizjologicznie przez wiele pokoleń zarówno przez pokolenia męskie, jak i żeńskie. Wczesne życie Warunki szoku zdrowotnego mogą powodować zmiany epigenetyczne u ludzi, które utrzymują się przez całe życie, wpływają na śmiertelność w podeszłym wieku i mają skutki wielopokoleniowe. W zależności od tego, w którym trymestrze płód jest narażony na brak pożywienia, a nawet sam stres, pokrewna choroba w późniejszym życiu może się różnić między innymi od schizofrenii, ADHD do niewydolności nerek i nadciśnienia. Inne badania narażenia na głód u ludzi dostarczyły dowodów na zmiany w układzie hormonalnym i prenatalnej ekspresji genów w układach rozrodczych.
Skutki okresów głodu lub niedożywienia obserwowano głównie u osób o niskich dochodach społeczno-ekonomicznych. Jednak 1 na 3 osoby na świecie cierpiała z powodu jakiejś formy niedożywienia w 2016 roku. Kobiety i dzieci stanowią 70% głodujących. Nie ma wątpliwości, że niedożywienie wzrosło jeszcze bardziej w ciągu ostatnich sześciu lat. Zahamowanie wzrostu i marnotrawstwa u najbardziej wrażliwych. Dwoje na troje dzieci nie jest karmionych minimalną zróżnicowaną dietą, której potrzebują, aby rosnąć i rozwijać się w pełni.
Głodni ludzie w krajach takich jak Sri Lanka, Haiti, Armenia i Panama są wierzchołkiem góry lodowej, otwierając oczy wielu obywateli na całym świecie na szybko rosnący problem w wyniku blokad, mandatów i polityki przymusu w zakresie zmian klimatu, suszy i wojny na Ukrainie.
Obywatele świata od lat borykają się z: nadmierną śmiertelnością, szybkim spadkiem niepłodności i porodu z zagrożeniem dla praw człowieka dla kobiet i kolejnymi chorobami.
Szokujące raporty ONZ i WHO potwierdziły, że zdrowie ludzi i środowiska spada. Świat cofa się w eliminowaniu głodu i niedożywienia. Prawdziwe niebezpieczeństwo polega na tym, że liczby te wzrosną jeszcze bardziej w nadchodzących miesiącach.
Prawda jest taka, że centra innowacji żywnościowych, mieszkania żywnościowe (rolnictwo wertykalne), sztuczne mięso oraz manipulacje genami i umysłem nie będą w stanie poradzić sobie z przygnębiającym stanem, przed którym stoi ludzkość.
Polityka Zero-Covida zagroziła ludzkości w jej istnieniu. Szczepionki covid-19 z ryzykiem szkody zostały wprowadzone nawet dla dzieci poniżej piątego roku życia, prawie zagrożonych ciężką chorobą, ale niedożywienie, które znacznie zwiększa podatność na poważne choroby zakaźne u ludzi, nie zostało zadbane.
Konflikty narastają na całym świecie, zwiększając niestabilność. Obywatele nie będą już akceptować polityki bez jasnej analizy kosztów i korzyści.
Musimy działać już teraz, aby natychmiast obniżyć ceny żywności i paliw poprzez wspieranie rolników i skutecznych systemów żywnościowych dla pożywnej żywności, aby uzdrowić najbardziej niedożywionych (dzieci i kobiety w wieku rozrodczym) w populacji.
Miejmy nadzieję na powrót zasady Hipokratesa: "Niech pokarm będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pokarmem".
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo|:https://www.zerohedge.com/