poniedziałek, 15 sierpnia 2022

"Z 1 na 5 dzieci teraz otyłych, Pharma stawia sobie za cel rynek leków odchudzających o wartości 50 miliardów dolarów"

 Dwadzieścia dwa procent amerykańskich dzieci w wieku od 2 do 5 lat i 12-19 jest otyłych w porównaniu z 18% dziesięć lat temu, zgodnie z nową analizą ogólnokrajowych danych z badań zdrowotnych.

Zdjęcie: Z 1 na 5 dzieci teraz otyłych, Pharma stawia sobie za cel rynek leków odchudzających o wartości 50 miliardów dolarów

(Artykuł Marthy Rosenberg opublikowany ponownie z ChildrensHealthDefense.org)

Oznacza to, że 1 na 5 dzieci jest teraz otyłych. Analiza wykazała, że tylko dzieci w wieku 6-11 lat były zwolnione z trendu przyrostu masy ciała.

Otyłość, w przeciwieństwie do "nadwagi" - ważąc więcej niż normalnie dla czyjegoś wzrostu, wieku i płci - jest definiowana jako wskaźnik masy ciała (BMI) powyżej 30. Zdrowy BMI definiuje się jako między 18,5 a 24,9.

"Po raz kolejny nasza uwaga zwraca się ku jednemu z najbardziej wytrwałych i stale rosnących kryzysów zdrowotnych u dzieci" - powiedziała dr Michelle Perro w rozmowie z The Defender.

Perro, pediatra i dyrektor wykonawczy GMO Science, powiedział, że dzieci doświadczają późniejszych katastrof zdrowotnych podobnych do dorosłych, takich jak rozregulowanie metaboliczne, choroby sercowo-naczyniowe i problemy ze zdrowiem psychicznym, takie jak lęk i depresja.

"Otyłe dzieci są również narażone na zastraszanie i niską samoocenę" - powiedziała.

W "przewidywalny sposób", powiedział Perro, nie badamy podstawowych przyczyn - takich jak dieta i chemikalia - stojących za gwałtownie rosnącymi wskaźnikami otyłości u dzieci.

Nowe statystyki dotyczące otyłości u dzieci pochodzą z ankiety przeprowadzonej w Pennington Biomedical Research Center na Uniwersytecie Stanowym Luizjany. Naukowcy z centrum przeanalizowali dane od prawie 15 000 amerykańskich dzieci i nastolatków z lat 2010-2020, aby dojść do swoich wniosków.

Analiza nie wykazała różnicy w wskaźnikach otyłości między różnymi rasami i pochodzeniem etnicznym.

Jednak naukowcy zidentyfikowali różne wskaźniki oparte na płci: wskaźnik otyłości u chłopców wzrósł do 21,4% z 18% dziesięć lat temu, podczas gdy u dziewcząt wzrósł do 21,6% z 17% dziesięć lat temu.

Amanda Staiano, Ph.D., profesor nadzwyczajny otyłości u dzieci i zachowań zdrowotnych w Pennington Center, która prowadziła badanie, powiedziała:

"Jeszcze bardziej niepokojące jest to, że wszystkie te dane zostały zebrane przed pandemią COVID-19, a inne dane opublikowane niedawno pokazują, że dzieci przybierają na wadze jeszcze bardziej z powodu ograniczeń w diecie i aktywności podczas pandemii".

Dane przedstawione w The BMJ pokazują żniwo, jakie pandemia COVID-19 zebrała na przyrost masy ciała u dzieci. Według The BMJ:

"Wśród kohorty 432?302 osób w wieku 2-19 lat wskaźnik masy ciała (BMI) wzrósł około dwukrotnie podczas pandemii w porównaniu z okresem poprzedzającym ją."

Według badań Kaiser Permanente:

"Młodzież w wieku od 5 do 11 lat zyskała 5,07 funta więcej podczas COVID-19 niż w tym samym okresie przed COVID-19, podczas gdy młodzież w wieku od 12 do 15 lat i od 16 do 17 lat zyskała odpowiednio ponad 5,1 funta i 2,26 funta w ciągu poprzedniego roku."

Przyrost masy ciała COVID-19 spowodował, że "prawie 9% więcej dzieci ma nadwagę lub otyłość", podsumował Kaiser Permanente.

Trend otyłości nie zatrzymuje się, gdy dzieci osiągną wiek 19 lat, zgodnie z listem badawczym opublikowanym w Journal of the American Medical Associations, który wykazał, że w latach 1976-2018 średni BMI u młodych dorosłych w USA w wieku od 19 do 25 lat wzrósł z 23,1 w latach 1976-1980 do 27,7 w latach 2017-2018.

W tym okresie częstość występowania otyłości u młodych dorosłych wzrosła z 6,2% do 32,7%, a odsetek osób o normalnej wadze zmniejszył się z 68,7% do 37,5%.

Otyłość skraca oczekiwaną długość życia. Jest to związane z nadciśnieniem tętniczym, wysokim poziomem trójglicerydów,

cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, choroba pęcherzyka żółciowego, choroba zwyrodnieniowa stawów, bezdech senny, niska jakość życia, depresja i trudności z funkcjonowaniem fizycznym.

Nowotwory związane z otyłością, w tym rak jelita grubego, ciałka macicy, pęcherzyka żółciowego, nerek, trzustki i szpiczaka mnogiego są coraz częściej diagnozowane u młodszych osób.

Big Pharma patrzy na rynek otyłości o wartości 50 miliardów dolarów

Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości - u dzieci i dorosłych - Big Pharma widzi potencjał zysku.

Według Fierce Pharma, analitycy Morgan Stanley Research powiedzieli klientom, że "producenci leków, tacy jak Eli Lilly i Novo Nordisk, są gotowi odblokować globalny rynek otyłości, który może być wart ponad 50 miliardów dolarów do końca dekady".

Metki z cenami leku na cukrzycę i odchudzanie Eli Lilly Mounjaro (tirzepatyd) oraz leku na odchudzanie i cukrzycę Novo Wegovy (semaglutyd) - oba niedawno zatwierdzone przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) - pomogły w prognozach.

Mounjaro i Wegovy są lekami do wstrzykiwania z prognozowanymi marżami zysku sięgającymi 40%, zgodnie z Almanachem Pharma. Mounjaro kosztuje 974,33 USD miesięcznie przed ubezpieczeniem, Wegovy sprzedaje za około 1 627 USD miesięcznie przed ubezpieczeniem.

Nie tylko wysokie ceny leków sprawiają, że otyłość jest gorącym rynkiem. Ponieważ otyłość w 2013 roku została oficjalnie sklasyfikowana jako choroba przewlekła, jest teraz "na krawędzi przejścia do głównego nurtu zarządzania podstawową opieką zdrowotną", powiedział Morgan Stanley - ponieważ można ją leczyć bezpośrednio, zamiast leczyć jej konsekwencje, takie jak cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe.

"Dlatego spodziewamy się, że nadwaga i utrata tłuszczu staną się celami leczenia otyłości i wytycznymi dotyczącymi leczenia otyłości jako głównego celu przed innymi powiązanymi chorobami" - napisali analitycy Morgan Stanley, którzy przewidywali rynek o wartości 54 miliardów dolarów w ciągu siedmiu i pół roku.

Przypominając sobie, jak tabletki na wysokie ciśnienie krwi stały się rynkiem o wartości 30 miliardów dolarów pod koniec 1990 roku po ich wprowadzeniu w 1980 roku, otyłość jest "nowym nadciśnieniem", oświadczył Morgan Stanley, z potencjałem, aby stać się "następną hitową kategorią farmaceutyczną".

Leki odchudzające Pharma związane z problemami z sercem, rakiem

Osiągnięcia farmaceutyczne w sektorze leków odchudzających są naznaczone kilkoma niepowodzeniami.

Na przykład Fen-Phen, lek odchudzający, który łączył leki fentermina i deksfenfluramina / fenfluramina, był uważany za coś w rodzaju "cudownego leku", dopóki nie został wycofany w 1997 roku, powodując pierwotne nadciśnienie płucne i zgony z powodu zastawek serca.

Recenzent leków FDA przewidział problemy, jeśli oba leki zostaną połączone, ale agencja i tak zatwierdziła Fen-Phen. W tym samym roku lek został wycofany, FDA zatwierdziła lek dietetyczny Meridia (sibutramina), który również został wycofany w 2010 roku z rynku problemów sercowo-naczyniowych.

Zmniejszające apetyt działanie leków odchudzających i problemy z sercem są tak ściśle powiązane, że komitet doradczy FDA w 2012 r. głosował za wymaganiem, aby wszystkie leki na otyłość przeszły badania kliniczne oceniające ryzyko sercowo-naczyniowe.

Niepowodzenia Fen-Phen i Meridia nie powstrzymały Arena Pharmaceuticals z san Diego przed ubieganiem się o zgodę FDA na Belviq (lorkaseryna), lek dietetyczny, który również zawierał fenterminę.

W 2010 roku Komitet Doradczy ds. Leków Endokrynologicznych i Metabolicznych FDA głosował przeciwko zatwierdzeniu Belviq, powołując się na pytania dotyczące potencjalnego ryzyka raka i zastawkowych chorób serca.

Arena sprzeciwił się decyzji komitetu i w liście otwartym do FDA napisał: "Dramatyczne podniesienie obaw związanych z rakiem szczurów" może "spowodować nieodwracalne szkody dla biotechnologii i przemysłu farmaceutycznego jako całości".

FDA dwa lata później, w 2012 r., Zatwierdziła Belviq tylko po to, aby poprosić o wycofanie leku w 2020 r., Z powodu nadmiernych przypadków raka, w tym raka trzustki, jelita grubego i płuc, związanych z lekiem.

Czy powinniśmy pozwolić producentom śmieciowego jedzenia reklamować się dzieciom?

Większość lekarzy i ekspertów ds. Zdrowia publicznego oskarża manipulacyjną reklamę śmieciowego jedzenia o grzybobranie otyłości u dzieci.

"Mamy zapas żywności celowo uzależniającego śmieciowego jedzenia zaprojektowanego w celu maksymalizacji jedzenia, a jednocześnie formułujemy daremne zalecenia dotyczące "kontroli porcji" bez zajmowania się podstawową przyczyną "- powiedział dr David Katz po przejrzeniu danych dotyczących otyłości u dzieci Pennington.

Katz, specjalista w dziedzinie medycyny prewencyjnej i stylu życia oraz prezes True Health Initiative w Tulsa w stanie Oklahoma, dodał:

"Mówiąc wprost, jest to hańba narodowa, ponieważ ten problem ma tragiczne konsekwencje, które możemy naprawić za każdym razem, gdy naprawdę się do tego zobowiążemy. ...

"Dobrze byłoby, gdybyśmy traktowali otyłość u naszych dzieci tak, jak leczymy utonięcie - ponieważ w końcu toną w hiper-smacznych kaloriach ultra przetworzonej żywności i w technologiach oszczędzających wysiłek, które mnożą się bez końca."

Główny autor raportu Pennington, Staiano, powiedział:

"Świadczeniodawcy opieki zdrowotnej powinni zapewniać doradztwo i programy oparte na dowodach, aby wspierać rodziny w przyjmowaniu zdrowszego stylu życia. Firmy ubezpieczeniowe powinny przestrzegać ustawy o przystępnej cenie, aby zapłacić za te usługi zarządzania wagą jako sposób zapobiegania wyniszczającym i kosztownym chorobom. ...

"Rodzice i dzieci powinni porozmawiać ze swoimi lekarzami i pielęgniarkami szkolnymi, aby opracować zdrowy plan odżywiania i aktywności, który będzie działał dla ich rodziny".

Zakazy reklamy śmieciowego jedzenia są skuteczne, zgodnie z niedawnym raportem BMJ, który stwierdził:

"Ograniczenia w reklamowaniu produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru w sieci Transport for London [linia pociągu podmiejskiego] w 2019 r. spowodowały 94 867 mniej przypadków otyłości niż oczekiwano (spadek o 4,8%), oszacowali naukowcy.

Według badań opublikowanych w International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity, "Było 2 857 mniej przypadków cukrzycy i 1 915 mniej przypadków chorób sercowo-naczyniowych w ciągu trzech lat od ograniczenia reklamy, niż można by się spodziewać".

Jednym z kluczowych składników fast foodów związanych z otyłością jest syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, podstawowy składnik fast foodów.

Autorzy badań opublikowanych w czasopiśmie Evolution and Human Behavior zasugerowali, że wysokie spożycie fruktozy aktywuje "ewolucyjną ścieżkę przetrwania" magazynowania tłuszczu i zmniejszony wydatek energetyczny, który rozwinął się u zwierząt w celu zwalczania głodu lub przygotowania do hibernacji lub migracji na duże odległości.

Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i jego metabolit, kwas moczowy, prawdopodobnie wywołują "reakcję żerowania, która stymuluje pragnienie, impulsywność, podejmowanie ryzyka i agresję", napisali autorzy.

Dodali:

"Fruktoza jest wyjątkowa wśród wszystkich składników odżywczych pod względem zdolności do wywoływania sygnału podobnego do głodu, nawet przy braku prawdziwego głodu. ... W szczególności fruktoza naśladuje stan podobny do głodu, upuszczając energię (znaną również jako trójfosforan adenozyny lub ATP) w komórce podczas jej metabolizmu.

"Podczas gdy metabolizm wszystkich składników odżywczych wykorzystuje energię, gdy fruktoza jest metabolizowana, poziomy energii spadają bardziej z powodu braku mechanizmu sprzężenia zwrotnego, który zatrzymuje metabolizm, jeśli poziom energii spadnie zbyt nisko ...

"Ponadto fruktoza stymuluje głód (poprzez indukcję oporności na leptynę) i pragnienie (powodując przesunięcie wody do komórki i podnosząc osmolalność surowicy). ... W rezultacie fruktoza stymuluje spożycie pokarmu i wody, zwiększa zapasy energii (tłuszczu i glikogenu), indukuje insulinooporność do preferencyjnego dostarczania glukozy do mózgu, zwiększa ciśnienie krwi i zmniejsza straty sodu oraz zmniejsza zapotrzebowanie na tlen poprzez zmniejszenie aktywności mitochondriów i poleganie bardziej na glikolizie. Tak więc fruktoza jest idealnym paliwem magazynującym energię. "

Ultra przetworzona żywność, synonim fast foodów, jest szczególnie ryzykowna dla osób, które są genetycznie predysponowane do przechowywania jej w postaci tłuszczu, według dr Caroline Apovian, współdyrektor Centrum Zarządzania Wagą i Wellness w Brigham and Women's Hospital w Bostonie.

Według raportu BBC, w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych ponad połowa energii z żywności w przeciętnej diecie pochodzi z ultra przetworzonych produktów.

Dr Chris van Tulleken z BBC, gospodarz "What Are We Feeding our Kids?", był ciekawy, jak ultra przetworzona żywność wpływa na organizm, więc eksperymentował, zmieniając własną dietę.

Tulleken przeszedł kilka pomiarów biomarkerów zdrowotnych, które wykazały znaczące zmiany od zaledwie czterech tygodni spożywania ultra przetworzonej żywności.

Skany mózgu wykazały, że dieta stworzyła nowe połączenia w jego mózgu z obszarów odpowiedzialnych za nagrodę do obszarów, które napędzają automatyczne i powtarzalne zachowania. Jest to podobna reakcja na przyjmowanie klasycznie uzależniających substancji, takich jak tytoń, alkohol i narkotyki.

Nie tylko żywność – substancje chemiczne związane z otyłością

Reklama śmieciowego jedzenia nie jest jedynym winowajcą kryzysu otyłości w USA - chemikalia również odgrywają rolę.

Na przykład wiadomo, że substancje zaburzające gospodarkę hormonalną – substancje chemiczne się w środowisku, które mogą działać jak hormony i zakłócać szlaki sygnalizacji endokrynologicznej – przyczyniają się do otyłości.

Substancje zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego, występujące w większości produktów z tworzyw sztucznych (nawet tych oznaczonych jako "wolne od BPA"), obejmują polichlorowane bifenyle (PCB), polibromowane etery difenylowe (PBDE), ftalany i bromowane środki zmniejszające palność (BFR) – związki często stosowane w przemyśle i występujące w pestycydach oraz w produktach konsumenckich, gospodarstwach domowych i budowlanych.

W swoim artykule "Endocrine Disruptors and the Obesity Epidemic" Jerrold J. Heindel napisał: "Poziom chemikaliów w środowisku rzekomo pokrywa się z częstością występowania otyłości".

Naukowcy coraz częściej patrzą na ekspozycję na substancje zaburzające gospodarkę hormonalną "w krytycznych stadiach rozwoju" u dzieci jako czynnik późniejszej otyłości, wynika z badań w International Journal of Andrology.

Kobiety w ciąży, które wykazywały wysoki poziom kwasu perfluorooktanowego (PFOA), innego substancji zaburzającej gospodarkę hormonalną, były 3 razy bardziej narażone na córki, które dorastały do nadwagi, donosi The New York Times.

Perro wyróżnił glifosat, główną substancję chemiczną w środku chwastobójczym Roundup firmy Monsanto, który jest "wszechobecny w diecie każdego amerykańskiego dziecka" i jest "znanym zaburzaczem endokrynologicznym i obetogennym".

"Bez rozmowy na temat substancji toksycznych dla środowiska w diecie naszych dzieci, wodzie i powietrzu wpływających na ich zdrowie metaboliczne, przegapiliśmy znak" - powiedział Perro.

"Jest rzeczą oczywistą, że skupienie się na zdrowej diecie ma kluczowe znaczenie w edukacji rodzin, ale musi obejmować rozmowę na temat jedzenia substancji organicznych i unikania GMO i pestycydów".

Czytaj więcej na: ChildrensHealthDefense.org


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

"USA i Japonia opracowują plan awaryjny na Tajwan – media Waszyngton rozmieści w tym rejonie wojska i rakiety, które zostaną wykorzystane w przypadku otwartego konfliktu między Pekinem a Tajpej"

  ZDJĘCIE ARCHIWALNE: generał porucznik piechoty morskiej USA Steven R. Rudder (w stanie spoczynku) i szef sztabu Japońskich Sił Samoobrony ...