Jedzenie tłustych potraw i fast foodów, takich jak hamburgery i smażony kurczak, może powodować nadwagę, ale w sposób, który wpływa na zdrowie mózgu.
Według badań, jedzenie fast foodów i przestrzeganie diety wysokotłuszczowej zmienia mózg. Może to zmniejszyć zdolność do "regulowania apetytu i regulowania spożycia kalorii".
Naukowcy mają nadzieję, że ich odkrycia mogą pewnego dnia zostać wykorzystane do opracowania pigułki przeciw otyłości, która celuje w neurony w mózgu. Szczegóły badania zostały opublikowane w The Journal of Physiology.
Nawyki żywieniowe i sygnały mózgowe
Według danych z badań na zwierzętach, komórki zwane astrocytami kontrolują szlak chemiczny do jelit. Ale nowe badanie pokazuje, że ciągłe spożywanie tłustych i słodkich pokarmów zakłóca to kluczowe połączenie.
Dr Kirsteen Browning, główny autor badania z Penn State College of Medicine, wyjaśnił, że spożycie kalorii wydaje się być regulowane w krótkim okresie przez astrocyty.
Przestrzeganie diety wysokotłuszczowej lub wysokokalorycznej przez co najmniej trzy do pięciu dni ma największy wpływ na astrocyty i uruchamia normalny szlak sygnałowy w celu kontrolowania żołądka. W końcu astrocyty wydają się odczulać na wysokotłuszczowe jedzenie.
Browning dodał, że po przestrzeganiu diety wysokotłuszczowej lub wysokokalorycznej przez 10 do 14 dni, astrocyty nie reagują, a zdolność mózgu do regulowania spożycia kalorii zostaje utracona. To następnie zakłóca sygnalizację do żołądka i opóźnia jej opróżnienie. (Powiązane: Spożywanie zbyt dużej ilości fast foodów może spowodować nieodwracalne uszkodzenie mózgu, ostrzegają eksperci ds. Zdrowia.)
Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ponad 40 procent dorosłych w USA jest otyłych. Zwiększa to ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Eksperci uważają, że dowiedzenie się więcej o roli mózgu i złożonych mechanizmach prowadzących do obżarstwa można wykorzystać do opracowania terapii leczenia przyrostu masy ciała.
Jak dieta wysokotłuszczowa wpływa na zdrowie mózgu
Astrocyty początkowo reagują, gdy jesz śmieciowe jedzenie, które następnie uwalnia glioprzekaźniki.
Glioprzekaźniki to substancje chemiczne, które stymulują neurony, które zapewniają, że żołądek "kurczy się prawidłowo, aby wypełnić i opróżnić w odpowiedzi na pokarm przechodzący przez układ trawienny".
Kiedy coś hamuje astrocyty, zakłóca kaskadę. Zmniejszenie ilości sygnalizujących substancji chemicznych powoduje opóźnienie trawienia, ponieważ żołądek nie wypełnia się i nie opróżnia odpowiednio.
W badaniu naukowcy wykorzystali obserwację behawioralną do monitorowania spożycia pokarmu u ponad 200 gryzoni laboratoryjnych karmionych normalną lub wysokotłuszczową dietą przez jeden, trzy, pięć lub 14 dni.
Obserwacja behawioralna została połączona z farmakologicznymi i specjalistycznymi technikami genetycznymi w celu ukierunkowania na różne obwody nerwowe. Pozwoliło to naukowcom na specyficzne hamowanie astrocytów w określonym regionie pnia mózgu – tylnej części połączonej z rdzeniem kręgowym.
Następnie naukowcy zbadali, jak zachowują się poszczególne neurony, gdy zwierzęta nie śpią. Poinformowali, że jeśli ten sam mechanizm występuje u ludzi, leki mogą być stosowane do bezpiecznego celowania w mechanizm, jeśli leczenie nie wpływa na inne szlaki nerwowe.
Według Browninga potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić, "czy utrata aktywności astrocytów i mechanizmu sygnalizacyjnego jest przyczyną przejadania się, czy też występuje w odpowiedzi na przejadanie się".
Dodała, że zespół badawczy chce dowiedzieć się, czy możliwe jest reaktywowanie pozornie utraconej zdolności mózgu do regulowania spożycia kalorii. W takim przypadku badania można wykorzystać do opracowania interwencji, które mogą pomóc przywrócić regulację kalorii u ludzi.
Wskazówki dotyczące utrzymania zdrowej wagi i poprawy nawyków żywieniowych
Jeśli jesz dużo śmieciowego jedzenia i martwisz się o swoje zdrowie, wprowadź zmiany w stylu życia, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca i problemy z sercem.
Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania
- Jedz dużo różnych warzyw, zwłaszcza ciemnozielonych, czerwonych i pomarańczowych. Celuj w co najmniej trzy lub więcej porcji dziennie.
- Jedz wiele różnych owoców. Celuj w co najmniej dwie lub więcej porcji dziennie
- Wybierz pełnoziarnisty, wysokobłonnikowy chleb i płatki zbożowe i staraj się o trzy do sześciu porcji dziennie. Zredukuj lub wyeliminuj rafinowane lub przetworzone węglowodany. Oznacza to, że większość ziaren w diecie powinna być pełnoziarnista.
- Jedz różne niskotłuszczowe źródła białka, takie jak fasola, jaja, drób bez skóry, owoce morza, chude mięso, niesolone orzechy, nasiona i produkty sojowe. Jeśli jesz mięso, jedz białe mięso co najmniej cztery razy częściej niż czerwone mięso.
- Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, takich jak częściowo uwodorniony olej, tak bardzo, jak to możliwe.
- Używaj olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, zamiast tłuszczów stałych.
- Zmniejsz dzienne spożycie soli lub sodu. Jeśli masz więcej niż 50 lat lub masz cukrzycę, nadciśnienie lub przewlekłą chorobę nerek, trzymaj go mniej niż 1,500 mg na dobę.
- Ogranicz lub wyeliminuj śmieciowe jedzenie lub żywność pełną sodu i zawierającą rafinowaną białą mąkę, tłuszcze stałe lub tłuszcze trans i dodane cukry.
- Pij mleko beztłuszczowe lub o niskiej zawartości tłuszczu i wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne.
- Ogranicz lub wyeliminuj napoje gazowane i inne napoje z dodatkiem cukru, które są pełne kalorii, ale zawierają niewiele składników odżywczych lub nie zawierają ich wcale.
- Unikaj alkoholu całkowicie. Jeśli pijesz napoje alkoholowe, rób to z umiarem.
Wskazówki dotyczące utraty wagi
- Pozostań nawodniony i pij więcej wody.
- Zmniejsz liczbę kalorii, które jesz codziennie. Oznacza to posiadanie mniejszych porcji.
- Wyeliminuj wszystkie napoje z dodatkiem cukru z diety. Możesz pić 100-procentowy sok owocowy, niesłodzony, ale ogranicz porcje do jednej lub dwóch dziennie.
- Ogranicz czas spędzany na siedzącym trybie życia, zwłaszcza oglądaniu telewizji. Zamiast tego spędzaj wolny czas pracując nad hobby, sprzątaniem domu, pracą w ogrodzie lub angażowaniem się w zajęcia, które lubisz.
- Uzyskaj umiarkowaną aktywność fizyczną, taką jak chodzenie, jazda na rowerze, pływanie lub używanie maszyn do ćwiczeń aerobowych, przez 30 do 60 minut dziennie, co najmniej pięć dni w tygodniu.
- Wykonuj ćwiczenia wzmacniające i tonizujące mięśnie co najmniej dwa lub trzy dni w tygodniu.
Porady kulinarne
- Unikaj smażonych potraw.
- Podczas jedzenia mięsa odetnij widoczny tłuszcz z mięsa i usuń skórę z drobiu przed gotowaniem.
- Odcedź i wyrzuć tłuszcz, który spływa z mięsa podczas gotowania.
- Pieczeć, gotować, piec, gotować lub piec ryby, drób i chude mięso.
- Dodaj mało tłuszczu lub nie dodawaj go wcale do żywności.
- Warzywa na parze przed jedzeniem.
- Używaj ziół lub marynat bez oleju do aromatyzowania żywności.
Unikaj fast foodów i stosuj zrównoważoną dietę, aby utrzymać ogólny stan zdrowia.
Odwiedź JunkFood.news, aby dowiedzieć się więcej o negatywnych skutkach złych nawyków żywieniowych.
Obejrzyj poniższy film o 11 sposobach na poprawę nawyków żywieniowych.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz