TOKIO (AP) - importowana amerykańska wołowina w Japonii okazała się tak popularna, że przekroczyła roczne limity zwane „zabezpieczeniami”, a Federacja Eksportu Mięsa USA w czwartek wezwała Tokio do podniesienia progu.
Japoński limit importu amerykańskiej wołowiny wynoszący 242 000 ton został osiągnięty na początku marca, więc cła zostaną podniesione z 25,8% do 38,5% na miesiąc, począwszy od czwartku do 16 kwietnia, według japońskiego Ministerstwa Finansów.
Ograniczenia importu mięsa i innych produktów rolnych w Japonii były powtarzającym się problemem w handlu ze Stanami Zjednoczonymi, które w dużym stopniu importują samochody Toyoty i gry wideo Nintendo.
„Uruchomienie zabezpieczenia wołowiny nie jest nieoczekiwane”, powiedział w oświadczeniu USMEF, który promuje amerykańską wołowinę.
„W rzeczywistości, opierając się na naszej 15-letniej prognozie, USMEF przewiduje, że bez podwyższenia progu ochronnego import amerykańskiej wołowiny z Japonii będzie prawdopodobnie co roku uruchamiał coroczną ochronę”.
Dwustronna umowa handlowa podpisana w 2019 r. Przewidywała stopniowy wzrost importu wołowiny do USA i obniżenie podatków z 38,5% do 25,8%, a docelowo do 9% za 15 lat.
Umowa handlowa między Japonią a Stanami Zjednoczonymi stanowi również, że jeśli zabezpieczenie zostanie zniesione, Japonia zgadza się skonsultować się z USA w celu dostosowania poziomu.
Japoński import wołowiny z USA wzrósł o 3% w pierwszej połowie roku w porównaniu z rokiem poprzednim. Rośnie także eksport amerykańskiej wołowiny do Korei Południowej i Chin.
Przez dziesięciolecia japońscy konsumenci preferowali lokalną, marmurkową, ale drogą wołowinę. W ostatnich latach gusta ulegały stopniowej zmianie.
W 2018 roku Stany Zjednoczone wyeksportowały do Japonii 2,1 miliarda dolarów wołowiny i produktów z wołowiny. Japonia jest największym rynkiem eksportowym wołowiny w USA pod względem wartości.
Aby nadrobić spadek liczby posiłków w restauracjach spowodowany pandemią koronawirusa, amerykańscy eksporterzy mięsa przeprowadzili w Japonii kampanię w mediach społecznościowych z przepisami i zdjęciami zachęcającymi do gotowania wołowiny w domu.
Australia jest największym rywalem Stanów Zjednoczonych w eksporcie wołowiny do Japonii, ale podaż bydła w Australii ostatnio ucierpiała z powodu suszy.
Japonia zakazała importu amerykańskiej wołowiny w grudniu 2003 r. Po pierwszym przypadku choroby szalonych krów w USA. Zakaz został złagodzony w grudniu 2005 r., Ale zaostrzony ponownie w następnym miesiącu, po znalezieniu zabronionych kości kręgosłupa w dostawie cielęciny. Przywóz wołowiny wznowiono w 2007 r.
przetlumaczono przez GR translator Google
zrodlo:apnews.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz