Enrico Trigoso
Czasy Epoki
Nowojorscy restauratorzy narzekają, że ich działalność została poważnie uszczuplona przez COVID-19 vaccine mandate, który wymaga od osób w wieku 12 lat i starszych okazania dowodu szczepień w przypadku posiłków w pomieszczeniach, fitness w pomieszczeniach i rozrywki w pomieszczeniach.

Przed pandemią pub i restauracja O’Donoghue’s był odnoszącym sukcesy biznesem, który został otwarty od 10 lat na Times Square na Manhattanie. Fergal Burke, właściciel O’Donoghue’s, zauważył, że jego działalność odnotowała „ogromny spadek”, odkąd wszedł w życie mandat na szczepionki.
„Nie mamy tutaj pieniędzy, aby przetrwać bez pomocy naszego właściciela, który bardzo nam pomagał i dawał nam przerwy w czynszu, ale bez naszego właściciela nie prowadzilibyśmy biznesu” – powiedział Burke. Czasy Epoki. Powiedział, że musi zatrudnić inną osobę, która będzie przy drzwiach sprawdzać dowody szczepień, co zwiększyło jego wydatki.
Porównując klientelę z okresu przed mandatem do momentu, w którym nastąpiło to około dwa tygodnie temu: „Nasza firma zdecydowanie spadła o 50, powiem 60 procent”, powiedział Burke z nieco przygnębionym tonem. „Po prostu nie ma ludzi wchodzących do restauracji, boją się, że zostaną poproszeni o szczepionki”.
Burke i jego pracownicy musieli odmówić wielu klientom braku przepustek.
„Odmawia im się i mają urazę do nas, nie mają urazy do Billa de Blasio, Bidena, czy kogokolwiek, kto nakazuje nam to sprawdzić”.
„To jest osobiste odrzucenie” – powiedział, podkreślając, że to nie O’Donoghue tego chce. „Nie chcemy tego mandatu, nie chcemy mieć z tym nic wspólnego”.
Zauważył również, że metro jest pełne ludzi, ale nie ma wymogu okazania dowodu szczepienia.
„Chodzi mi o to, jak jest tak uczciwie w Nowym Jorku, że pociągi są zapchane ludźmi w głupich maskach i nie mają mandatu, by niczego nie pokazywać, a jednak idą przeciwko sercu miasta. To my staramy się utrzymać tu zatrudnienie 20 osób” – powiedział Burke.
„Wyjdziemy z interesu, jeśli to się utrzyma, zmusi nas to do zamknięcia drzwi”.

Niektóre restauracje, takie jak Luke's Lobster, zostały mniej dotknięte przez przepisy dotyczące szczepień, ponieważ ich restauracja ma niewiele miejsca do spożywania posiłków w pomieszczeniach i znajduje się w pobliżu parku i wielu stolików na świeżym powietrzu na Broadwayu. Kierownik powiedział The Epoch Times, że ludzie są w większości posłuszni i jeśli ktoś nie może zjeść obiadu z powodu braku dowodów, pójdą do stolików na zewnątrz.
„Niektórzy ludzie najwyraźniej nie są z tego powodu bardzo zadowoleni, ale podporządkują się, a jeśli nie chcą się podporządkować, wyniosą to na zewnątrz” – powiedziała.
„Nie ma jednego rozmiaru dla wszystkich”
Restauranteur Stratis Morfogen, partner zarządzający w Brooklyn Chop House, uważa, że rząd musi zacząć rozważać ratowanie, aby ponownie pomóc branży restauracyjnej.
„Biznes spada prawdopodobnie o 50 procent, ponieważ ludzie nie czują się komfortowo z zmuszaniem do wzięcia szczepionki” – powiedział Morfogen The Epoch Times.
„Nagle z tygodnia na tydzień zmalaliśmy o 40 procent, odkąd rozpoczął się mandat.
„Politycy nie rozumieją, że w medycynie nie ma jednego uniwersalnego rozmiaru. I nie można powiedzieć osobie, która właśnie skończyła chemioterapię, że musi przyjąć szczepionkę na obiad, kiedy jej lekarz mówi, że nie może.
Morfogen powiedział, że teraz muszą pilnować kart szczepień COVID-19, z których większość jest napisana długopisem. Mówi, że 2 miliony rozdano, zanim miasto wdrożyło centralną bazę danych.
„Jest tak sprytny, jak moje pozwolenie na kierowcę z 1983 roku. Moja córka, która ma 13 lat, może wydrukować jedną z podróbek na swojej drukarce w sypialni, a chcesz, żebym zapytał klientów, czy ta karta jest prawdziwa, skoro każdy z nich jest prawie napisany długopisem?
Morfogen powiedział, że jego firma radziła sobie całkiem dobrze podczas COVID-19 i przetrwała kryzys restauracyjny, ale czuje się odpowiedzialny, by mówić.
„Nikt nie występuje po maluchów” – powiedział.
„Nie walczę o siebie. Walczę o tych, którzy nie mają platformy, która codziennie jest pieprzona przez tych polityków.

Kierownik niestandardowej restauracji z burgerami The Counter, znajdującej się na Times Square, powiedział The Epoch Times, że „każdy traci tysiące dolarów” i że z powodu mandatu na szczepionki wypadną z biznesu.
– Burmistrz to palant – powiedziała.
Przetlumaczyla GR przez translator Google
https://www.theepochtimes.com/nyc-restauranteurs-business-down-40-to-60-percent-due-to-vaccine-mandate_4025794.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz