czwartek, 15 grudnia 2022

"Ultra przetworzona żywność powoduje pogorszenie funkcji poznawczych i demencję, wynika z badań"

  Nowe badania opublikowane w czasopiśmie JAMA Neurology łączą spożycie ultra przetworzonej żywności z degradacją mózgu.

Ultra przetworzona żywność powoduje pogorszenie funkcji poznawczych i demencję, wynika z badań

Ci, którzy spożywają co najmniej 20 procent swoich dziennych kalorii jako pokarm w sposób, w jaki natura nie zamierzała, mają znacznie wyższe ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych lub rozwoju demencji.

Rzeczy takie jak pizza, hot dogi, ciasteczka, ciastka, ciasta, słodycze i lody są przykładami ultra przetworzonej żywności, która według naukowców jest katastrofalna dla zdrowia mózgu. (Powiązane: Kult klimatyczny mówi, że przetworzona żywność jest w porządku, a "globalne ocieplenie" jest prawdziwą przyczyną chorób.)

Według badań ultra przetworzona żywność to "przemysłowe preparaty substancji spożywczych [oleje, tłuszcze, cukry, skrobia i izolaty białka], które zawierają niewiele lub nie zawierają całej żywności i zazwyczaj zawierają aromaty, barwniki, emulgatory i inne dodatki kosmetyczne. "

Może myślisz sobie, że jem śmieciowe jedzenie od czasu do czasu, ale nie tak bardzo, więc powinienem być dobry. Pamiętaj jednak, że 20 procent diety 2000 kalorii dziennie to tylko 400 kalorii, a Big Mac McDonald's to co najmniej 560 kalorii sam w sobie.

W zależności od tego, ile pożywnego jedzenia spożywasz w ciągu dnia, 20 procent to nie tak dużo. A implikacje spożywania tej stosunkowo niewielkiej ilości ultra przetworzonej żywności są ogromne.

"W badaniu kohortowym z udziałem 10-775 osób, wyższe spożycie [ultra-przetworzonej] żywności wiązało się z wyższym wskaźnikiem globalnego spadku funkcji i funkcji wykonawczych po medianie obserwacji wynoszącej 8 lat" - wyjaśnia badanie.

Jedz zdrowo i uratuj swój mózg

Na potrzeby badań te prawie 11 000 osób było śledzonych w ciągu dekady w oparciu o ich nawyki żywieniowe i stan psychiczny. Poproszono ich o przystąpienie do testów oceniających ich zdolność do zapamiętywania i rozpoznawania słów, a także spójnego mówienia.

Ostatecznie ci, którzy spożywali większe ilości ultra przetworzonej żywności, zostali uznani za mniej poznawczo i werbalnie w porównaniu z tymi, którzy jedli całą żywność tak, jak zamierzała natura.

"Odkrycia te sugerują, że ograniczenie spożycia [ultra-przetworzonej] żywności może być związane ze zmniejszonym pogorszeniem funkcji poznawczych u osób w średnim wieku i starszych" – stwierdzono w badaniu.

"Wyższy odsetek dziennego zużycia energii [ultra-przetworzonej] żywności wiązał się ze spadkiem funkcji poznawczych wśród dorosłych z zróżnicowanej etnicznie próby. Odkrycia te potwierdzają obecne zalecenia zdrowia publicznego dotyczące ograniczenia spożycia [ultra przetworzonej] żywności ze względu na ich potencjalną szkodliwość dla funkcji poznawczych. "

Badacze odpowiedzialni za badanie podkreślili, że wśród osób z wysokimi wynikami zdrowej diety nie zaobserwowano związku między spożyciem ultra przetworzonej żywności a spadkiem funkcji poznawczych. Jest to godne uwagi, ponieważ sugeruje, że prawidłowe odżywianie przez zdecydowaną większość czasu zastępuje kilka okazji do konsumpcji śmieciowego jedzenia.

Należy pamiętać, że korelacje zaobserwowano u osób w wieku poniżej 60 lat. Naukowcy twierdzą, że te rewelacje powinny służyć jako pobudka dla osób w średnim wieku, aby zachęcić ich do lepszego odżywiania, aby uniknąć pogorszenia funkcji poznawczych w późniejszym życiu.

"Badaczom nie udało się znaleźć związku między spożyciem UPF a pogorszeniem funkcji poznawczych u osób w wieku 60 lat lub starszych", donosi Neurology Live o artykule.

Dlaczego młodsi ludzie wydają się być jedynymi, których dotyka konsumpcja ultra przetworzonej żywności, pozostaje nieznana. Być może osoby starsze doświadczyły już pewnego stopnia pogorszenia funkcji poznawczych do czasu osiągnięcia tego wieku, a zatem nie wykazują żadnych dalszych oznak degradacji mózgu spowodowanej konsumpcją śmieciowego jedzenia.

Niezależnie od przypadku, na wynos jest to, że spożycie śmieciowego jedzenia zabija mózg w czasie. Unikanie go i trzymanie się pełnowartościowych pokarmów w sposób, w jaki zamierzała natura, znacznie przyczyni się do utrzymania zdrowego i bystrego mózgu.

Aby dowiedzieć się więcej o zdrowym stylu życia, odwiedź stronę FoodIsMedicine.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

"UE nie przetrwa bez Rosji i BRICS – rosyjski senator Konstantin Kosaczow uważa, że ​​blok w zasadzie sam siebie uwięził w swoich sankcjach"

  UE nie przetrwa bez współpracy z Rosją i państwami BRICS, powiedział wiceprzewodniczący Rady Federacji Rosyjskiej Konstantin Kosaczow w wy...