sobota, 25 marca 2023

"Keczup, majonez i inne popularne podstawowe produkty spożywcze skażone toksycznymi chemikaliami PFAS"

  Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Environmental Science & Technology Letters ujawniają dogłębnie, w jaki sposób śmiertelne substancje per- i polifluoroalkilowe, znane również jako PFAS, wypłukują się z plastikowych pojemników i zanieczyszczają zawarte w nich produkty spożywcze.

Zdjęcie: Keczup, majonez i inne popularne podstawowe produkty spożywcze skażone toksycznymi chemikaliami PFAS

Potwierdzając to, co wykazały również wcześniejsze badania, badanie skupiło się na tendencji PFAS do zanieczyszczania różnych produktów pestycydowych za pośrednictwem plastikowych pojemników do przechowywania, które je zawierają. Okazuje się, że to samo dzieje się z produktami spożywczymi przechowywanymi w plastikowych pojemnikach.

Dane są tak niepokojące i poważne, że Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych (EPA) wydała ostrzeżenie dla społeczeństwa o potencjalnym bezpośrednim zanieczyszczeniu żywności PFAS.

Naukowcy z Uniwersytetu Notre Dame przetestowali różne produkty, od keczupu i majonezu po szampony i detergenty, odkrywając po drodze, że PFAS wypłukują się z plastikowych pojemników do żywności i innych produktów konsumenckich, które zawierają.

"Nie tylko zmierzyliśmy znaczne stężenia PFAS w tych pojemnikach, ale możemy oszacować PFAS, które wypłukiwały, tworząc bezpośrednią ścieżkę narażenia" - powiedział współautor badania dr Graham Peaslee, profesor fizyki na Wydziale Fizyki i Astronomii w Notre Dame.

(Powiązane: Wiele kobiecych produktów higienicznych, w tym niektóre "organiczne" marki, zawiera wysoki poziom chemikaliów PFAS.)

EPA wydaje nowe normy dla dwóch PFAS, PFOA i PFOS, ograniczając ich stężenie w wodzie pitnej do nie więcej niż czterech części na bilion (ppt)

Rewelacje skłoniły EPA do podjęcia dalszych działań regulacyjnych przeciwko PFAS. Odtąd dwa specyficzne PFAS, PFOA (kwas perfluorooktanowy) i PFOS (kwas perfluorooktanosulfonowy), będą ograniczone w wodzie pitnej do nie więcej niż czterech części na bilion (ppt).

To dobry początek, ale działania regulacyjne EPA mają ograniczony zakres, ponieważ wymagają jedynie monitorowania kilku PFAS - a jest ich o wiele więcej ukrywających się poza PFOA i PFOS.

Problem wynika z zastosowania przez firmy HDPE, czyli polietylenu o wysokiej gęstości, w pojemnikach. Ten rodzaj plastiku może być fluorowany lub nie, ale pozostaje niejasne, jak to stwierdzić gołym okiem, chyba że producent wyraźnie oznaczy produkt jako niefluorowany.

Fluorowanie plastikowych pojemników HDPE "pozwala na tańszą i bardziej wydajną produkcję tworzyw sztucznych, które zawierają pożądane właściwości, przede wszystkim zwiększone właściwości barierowe" - wyjaśnia badanie.

Mówiąc prościej, fluor w plastiku pomaga chronić jego zawartość przed degradacją przez gazy, parę wodną, światło i inne czynniki, które mogą negatywnie wpływać na żywność i inne produkty konsumenckie w czasie.

Wszystko, od artykułów spożywczych po szampony, olej silnikowy, detergenty i pestycydy, jest przechowywane w plastikowych pojemnikach HDPE, które często są fluorowane. Stanowi to poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, ponieważ ciągłe narażenie na PFAS w czasie może prowadzić do gromadzenia się toksyn w ciałach ludzi.

Do swoich badań naukowcy z Notre Dame zebrali próbki żywności ze szklanych słoików i ostrożnie umieścili je w pojemnikach HDPE, zarówno fluorowanych, jak i niefluorowanych. Następnie przetestowali poziomy zanieczyszczenia przy użyciu zwykłej wody, metanolu i acetonu jako punktów odniesienia.

Próbki żywności dodane zarówno do poddanych, jak i niepoddanych obróbce pojemników HDPE, które obejmowały keczup, oliwę z oliwek i majonez, zostały następnie przeanalizowane pod kątem poziomu PFAS. Następnie przeprowadzono dalsze testy w różnych temperaturach, tj. niektóre plastikowe pojemniki zostały zamrożone, a inne podgrzane.

"Wyniki nawet z niefluorowanych pojemników stanowiły ryzyko, od 10 części na bilion do 880 części na bilion. Fluorowane pojemniki osiągnęły od zdumiewających 45 120 do 94 810 ppt", donosi The Defender o odkryciach.

"Liczby te obejmują sumę zakresu analitów PFAS, w tym PFOA, PFDA, PFBA i wielu innych."

Najnowsze wiadomości o ukrytej pladze szkodliwych chemikaliów w ogólnym zaopatrzeniu w żywność można znaleźć na stronie Chemicals.news.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

"USA rozpoczynają ataki na Jemen Waszyngton próbuje powstrzymać Huti przed blokowaniem Morza Czerwonego"

  FILE PHOTO: US Navy destroyers ©  Global Look Press / US Navy Statki i myśliwce Centralnego Dowództwa USA zbombardowały po...