Raport wykazał, że 45 produktów spożywczych od głównych amerykańskich sprzedawców detalicznych zawiera wysoki poziom herbicydu glifosatu. Stwierdzono, że kontrowersyjny środek chwastobójczy produkowany przez Monsanto powoduje raka.
Raport The Detox Project zatytułowany "Trucizna w naszym codziennym chlebie" zbadał poziomy glifosatu w produktach spożywczych zakupionych w sklepach spożywczych, takich jak Walmart, Hy-Vee, Target i Natural Grocers. Przeanalizowano również produkty spożywcze zakupione od Whole Foods i Amazon - oba należące do giganta technologicznego Jeffa Bezosa.
Trzy pełnoziarniste pieczywo znalazło się w pierwszej piątce listy produktów o wysokim poziomie glifosatu. Chleb pełnoziarnisty z sieci sklepów spożywczych Hy-Vee w Stanie Iowa zajął miejsce nr 1 z 1 150 częściami na miliard (ppb) glifosatu. Pełnoziarnisty chleb kanapkowy z Whole Foods zajął 2. miejsce z 1040 ppb. Quaker Oats wylądował na piątym miejscu z 535 ppb. Co ciekawe, zarówno chleb pszenny Whole Foods, jak i owies quaker zostały zweryfikowane jako niemodyfikowane genetycznie.
"Ponad połowa badanych produktów spożywczych - w sumie 45 - zawierała alarmujący poziom glifosatu" - czytamy w raporcie. "Chociaż żadna z tych produktów spożywczych nie jest genetycznie modyfikowana, nadal zawierają składniki, które są narażone na wysokie ryzyko zanieczyszczenia glifosatem".
Detox Project dodał, że wyniki jego raportu "odkrywają niepokojącą rzeczywistość, że wielu Amerykanów poszukujących zdrowszej diety regularnie spożywa żywność zanieczyszczoną niebezpiecznymi poziomami glifosatu, które mogą zagrozić ich zdrowiu". (Powiązane: Kellogg's zobowiązuje się do stopniowego wycofywania stosowania pszenicy, produktów owsianych wytwarzanych z glifosatu do 2025 r.)
"Nie jest pozbawione szczypty ironii, że niektóre z najwyższych poziomów glifosatu znajdują się w żywności sprzedawanej jako niemodyfikowana genetycznie. Konsumenci kupują te produkty, aby uniknąć składników GMO, ale są teraz narażeni na wysoki poziom środka chwastobójczego [Roundup]. "
Według Wendy Miller, pisarki z NaturalHealth365, poziomy ekspozycji na glifosat, które władze uważają za dopuszczalne, niekoniecznie są bezpieczne. Stany Zjednoczone uważają dzienną ekspozycję w wysokości 1,75 miligrama na kilogram masy ciała (mg / kg masy ciała) za dopuszczalny poziom, podczas gdy Europa ma niższy poziom ekspozycji wynoszący 0,3 mg / kg masy ciała dziennie. Niemniej jednak Miller zwrócił uwagę, że oba wskaźniki ekspozycji "okazały się już zbyt wysokie, aby były bezpieczne".
Kierownictwo Bayeru nalega na bezpieczeństwo glifosatu, pomimo dowodów mówiących inaczej
Według Narodowego Centrum Informacji o Pestycydach Uniwersytetu Stanowego Oregonu, glifosat został po raz pierwszy zarejestrowany do użytku w USA przez Monsanto w 1974 roku. Niemiecka firma chemiczna Bayer przejęła Monsanto w 2018 r., A ta ostatnia marka została porzucona na rzecz niemieckiego rodzica.
Miller zwrócił uwagę, że glifosat jest rozpylany na ponad 70 różnych upraw, w tym ryż, migdały, winogrona, fasolę garbanzo i słoneczniki. Ludzie, którzy używają herbicydu Roundup - który ma glifosat jako główny składnik - są narażeni na ryzyko spożycia związku rakotwórczego. Osoby mieszkające obok dużej działalności rolniczej są również narażone na zanieczyszczenie glifosatem poprzez spływ z gospodarstwa.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia uznała glifosat za prawdopodobny czynnik rakotwórczy dla ludzi. Wiele osób, które ucierpiały z powodu długotrwałego stosowania Roundupu, takich jak ogrodnicy, opiekunowie terenu i rolnicy, zgłosiło się, aby potwierdzić rakotwórcze właściwości tej substancji chemicznej. Z tego powodu Bayer został zmuszony do zapłaty rekordowych kwot odszkodowań.
"Kompleksowe badania wykazały już związek między problemami rozwojowymi i reprodukcyjnymi zarówno u samic, jak i samców szczurów. Uszkodzenia DNA i zmiany w funkcjonowaniu genów stwierdzono również w wielu recenzowanych badaniach "- dodał Miller.
"Nawet gdy poważne i wiarygodne twierdzenia o szkodliwości naukowej i nadużyciach korporacyjnych piętrzą się, kierownictwo [Bayer] nadal deklaruje, że Roundup i jego rzekomy aktywny składnik glifosat są całkowicie bezpieczne. [Oni] nawet [nakłaniają] naukowców do regularnego twierdzenia, że glifosat jest "bezpieczniejszy niż sól kuchenna" i kofeina" – wskazano w raporcie. "Po prostu nie jest jeszcze możliwe ustalenie bezpiecznego poziomu ekspozycji na glifosat, a każdy, kto próbuje to zrobić, nagina naukę".
Przeczytaj więcej historii o niebezpieczeństwach związanych z glifosatem na Glyphosate.news.
Obejrzyj raport Russia Today na temat poziomów glifosatu w ziarnach i zbożach poniżej.
Ten film pochodzi z kanału TKWK T.V. na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz