Przerażająco łatwo jest zostać "ekspertem". Kiedy miałem 20 lat i byłem świeżo upieczony, byłem regularnie opisywany jako "światowej sławy ekspert" lub "wiodący ekspert", ilekroć cytowano mnie w mediach.
Przynajmniej zawsze wyrażałem swoją opinię tylko w oparciu o fakty, które były dostępne – nigdy nie zapłacono mi ani w inny sposób nie przekupiono, aby przedstawić opinię lub konkretny punkt widzenia.
(Artykuł ponownie opublikowany z Expose-News.com)
Jest pewna doza ironii w tym, że teraz jestem znacznie starszy i mam nadzieję, że mądrzejszy i lepiej poinformowany, nigdy nie jestem zapraszany do wyrażania swojej opinii w programach telewizyjnych, radiowych lub prasowych.
Media głównego nurtu wolą, aby ich eksperci trzymali się oficjalnego i akceptowanego stanowiska w każdym temacie, który jest przedmiotem dyskusji.
Widzowie, słuchacze i czytelnicy nie wiedzą, że wielu tak zwanych ekspertów zostało kupionych i opłaconych, a kiedy otwierają usta, mówią tylko to, co kazali im powiedzieć ich pracodawcy.
Przemysł farmaceutyczny ma armię lekarzy, którzy powiedzą wszystko, co muszą powiedzieć – w zamian za duży czek, wakacje za granicą lub nowy telewizor. Specjalne agencje oferują tych tak zwanych ekspertów grupom medialnym, które szukają kogoś, kto może przedstawić pozornie ekspercki pogląd.
Reporterom telewizyjnym, prezenterom radiowym i dziennikarzom prasowym podoba się fakt, że ci eksperci pracują bezpłatnie, ponieważ są opłacani przez swoich sponsorów. "Eksperci" są znani jako "eksperci od wynajmują".
Ubóstwo i śmierć
W miarę jak świat zmierza ku ubóstwu, ważne jest, aby pamiętać, że ubóstwo i śmierć są ze sobą nierozerwalnie związane.
W Afryce i Azji setki milionów ludzi umiera, ponieważ ostatnie wydarzenia – zwłaszcza sankcje przeciwko Rosji – uczyniły ich zbyt biednymi, by kupić jakąkolwiek żywność.
W Wielkiej Brytanii wszyscy ludzie, którzy utonęli się w jednym odcinku Tamizy przez lata, mieli jedną wspólną cechę – byli bez grosza.
Nędza jest główną przyczyną chorób psychicznych i fizycznych.
I główna przyczyna śmierci.
Kiedy ludzie stają się biedniejsi, więcej z nich umiera. Wielu po prostu umiera z głodu. O wiele więcej je tanie, tłuste, złe dla ciebie jedzenie - jeśli w ogóle mogą sobie pozwolić na jedzenie.
Nie mogą sobie pozwolić na utrzymanie ciepła w chłodne dni.
Są masowo zestresowani.
Rządy i banki centralne na całym świecie wiedzą o tym wszystkim.
Wiedzą o tym spiskowcy pracujący na rzecz Wielkiego Resetu.
Pamiętaj więc, że spiskowcy planują zmniejszyć populację świata z 7,5 miliarda do 500 milionów.
A potem zadaj sobie pytanie: czy wszyscy ludzie kierujący bankami centralnymi i rządami na całym świecie są niewiarygodnie głupi i niekompetentni, czy też celowo czynią ludzi biednymi, aby więcej z nich umarło.
Proste pytanie.
Ale znasz odpowiedź równie dobrze jak ja.
Kuchenki mikrofalowe – zagrożenie dla Twojego zdrowia?
Nie tylko niska jakość żywności, którą kupujemy, sprawia, że chorujemy - uszkadzając nasz układ odpornościowy i czyniąc nas podatnymi na infekcje i raka.
Sposób, w jaki przygotowujemy nasze jedzenie, może mieć również dramatyczny wpływ na nasze zdrowie. Na przykład rozgotowanie żywności może zniszczyć zawartość witamin.
I rozważ kuchenkę mikrofalową.
Na całym świecie w użyciu są miliony kuchenek mikrofalowych. W przeciwieństwie do tradycyjnych pieców działają one przy użyciu krótkofalowego promieniowania elektromagnetycznego do podgrzewania żywności.
Ale chociaż kuchenki mikrofalowe są szeroko sprzedawane, szeroko stosowane i siedzą w milionach kuchni ogrzewających (i wpływających) na żywność, którą ludzie jedzą, ani rządy, ani producenci nie wydają się chętni do dostarczania lub publikowania informacji pokazujących dokładnie, jak bezpieczne są te produkty.
W mojej książce Food for Thought (opublikowanej po raz pierwszy w 1994 roku) zadałem konkretne pytania dotyczące kuchenek mikrofalowych.
Pierwsze pytania brzmiały: "Czy fale używane do gotowania są szkodliwe dla ludzi?" i "Jeśli którakolwiek z mikrofal ucieknie z piekarnika, czy zaszkodzi twojemu zdrowiu?"
Drugie pytanie, być może jeszcze bardziej niepokojące, było jeszcze prostsze: "Czy używanie kuchenki mikrofalowej wpływa na jedzenie w jakikolwiek szkodliwy sposób?"
Odkryłem, że chociaż producenci nie wykonali zbyt wiele pracy badawczej, niemniej jednak dostępna jest całkiem spora ilość badań.
W 1998 roku w Czasopiśmie The Journal of Natural Science ukazał się niezwykle istotny artykuł dotyczący wpływu mikrofal na ludzi. Artykuł został napisany przez Williama Koppa, który pracował w Atlantis Rising Educational Center w Portland w stanie Oregon w latach 1977-1979 i który podczas pracy tam zebrał wczesne dokumenty szczegółowo opisujące, co wówczas wiedziano o szkodliwym wpływie kuchenek mikrofalowych na ludzi.
Pisząc ten artykuł, Kopp zirytował potężne lobby. Według Journal of Natural Science zmienił nazwisko i zniknął. Może to zabrzmieć dramatycznie, ale spotkałem innego badacza, który badał niebezpieczeństwa związane z kuchenkami mikrofalowymi, który był poddawany groźbom i którego próby upublicznienia prawdy o kuchenkach mikrofalowych spotkały się z procesami sądowymi i innymi próbami uciszenia go.
Kopp poinformował, że kuchenki mikrofalowe zostały pierwotnie opracowane przez nazistów do użytku w mobilnych operacjach wsparcia podczas planowanej inwazji na Związek Radziecki. Celem było wyeliminowanie logistycznego problemu ze znalezieniem paliw do gotowania – a także skrócenie czasu gotowania. Pierwsze niemieckie badania zostały przeprowadzone przez Niemców w latach 1942-3 na Humboldt-Universitat zu Berlin.
Po zakończeniu II wojny światowej, pisał Kopp, alianci odkryli badania medyczne związane z kuchenkami mikrofalowymi. Eksperymentalny sprzęt mikrofalowy został przekazany zarówno departamentowi wojny USA, jak i związkowi radzieckiemu w celu zbadania. W Związku Radzieckim prace badawcze prowadzono w Instytucie Technologii Radiowej w Kinsku i Instytucie Technologii Radiowej w Radżastanie.
To właśnie w Związku Radzieckim większość badań została wykonana i opublikowana. I to Związek Radziecki, donosi Kopp, stwierdził, że człowiek nie musi nawet spożywać mikrofalowych substancji spożywczych, aby być w niebezpieczeństwie, ponieważ nawet ekspozycja na samo pole energetyczne była wystarczająca, aby spowodować poważne niepożądane skutki uboczne.
Kopp zwrócił uwagę, że radzieccy naukowcy byli tak zaniepokojeni zagrożeniami związanymi z kuchenkami mikrofalowymi, że Związek Radziecki opracował w 1976 roku prawo państwowe, które zabraniało używania jakichkolwiek urządzeń mikrofalowych.
Oto lista niektórych niekorzystnych skutków wymienionych przez radzieckich naukowców w 1970 roku jako zaobserwowane, gdy ludzie byli narażeni na działanie mikrofal.
- Destabilizacja produkcji hormonów i utrzymanie równowagi hormonalnej zarówno u mężczyzn, jak iu kobiet.
- Zaburzenia fal mózgowych we wzorcach sygnałów fal alfa, theta i delta.
- Podział ludzkiego "pola energii życiowej".
- Zwyrodnienie i destabilizacja właściwości wewnętrznej błony komórkowej.
- Zwyrodnienie i załamanie elektrycznych impulsów nerwowych w obrębie mózgu.
- Długoterminowa skumulowana utrata energii życiowej w ludziach, zwierzętach i roślinach, które znajdowały się w promieniu 500 m od sprzętu operacyjnego.
- Długotrwałe efekty resztkowe w układzie nerwowym i limfatycznym.
- Negatywne skutki psychologiczne (powstałe w wyniku zmian wzorca fal mózgowych), które obejmowały: utratę pamięci, utratę zdolności koncentracji, zmiany w reakcjach intelektualnych i emocjonalnych oraz zaburzenia snu.
Niedawno uzyskane dowody wydają się potwierdzać, że niebezpieczeństwo związane z kuchenkami mikrofalowymi nie ogranicza się do tego, co dzieje się z żywnością, która jest w nich gotowana.
Pomimo osłon ochronnych, w które mogą być wyposażone kuchenki mikrofalowe, emitują bardzo niskie pola elektromagnetyczne o niskiej częstotliwości, które mogą być wystarczająco wysokie, aby wywołać raka limfatycznego u dzieci.
A kiedy białe krwinki są wystawione na działanie pól elektromagnetycznych wydzielanych przez kuchenki mikrofalowe, ich zdolność do zwalczania chorób może zostać radykalnie zmniejszona.
Na początku lat 1990. istniało już ponad 7000 publikacji naukowych dotyczących szkód zdrowotnych spowodowanych przez nadajniki fal krótkich. Uszkodzenia komórek i błon komórkowych spowodowane przez pola elektromagnetyczne są dobrze znane naukowcom od lat. (Chociaż, naturalnie, przemysł elektryczny i telekomunikacyjny niezłomnie podążały za wczesnym przykładem przemysłu tytoniowego i zaprzeczały, że ich produkty mogą powodować raka lub, w rzeczy samej, jakikolwiek inny poważny problem zdrowotny).
Naukowcy, którzy badali żywność gotowaną w kuchenkach mikrofalowych, natknęli się na szereg poważnych problemów. Oto podsumowanie, wymienione w artykule Williama Koppa w Journal of Natural Science, niektórych poważnych zmian, które zostały zidentyfikowane:
- U statystycznie wysokiego odsetka osób żywność mikrofalowa powodowała nowotwory żołądka i jelit, a także stopniowe załamanie funkcji układu trawiennego i odchodów.
- Kiedy mięso zostało podgrzane wystarczająco do zjedzenia czynnika rakotwórczego.
- Wytwarzano czynniki rakotwórcze w mleku i ziarnach zbóż.
- Spożywanie pokarmów, które zostały podgrzane przez kuchenkę mikrofalową, spowodowało wyższy odsetek komórek nowotworowych we krwi.
- Emisje mikrofalowe spowodowały poważne zmiany w mrożonych owocach, gdy zostały rozmrożone w kuchence mikrofalowej.
- Zmiany zachodziły w surowych, gotowanych lub mrożonych warzywach, gdy były one wystawione na działanie mikrofal przez "ekstremalnie krótki" okres czasu.
- Z powodu zmian chemicznych, które miały miejsce w żywności podgrzewanej w kuchence mikrofalowej, ludzki układ limfatyczny działał nieprawidłowo, w wyniku czego organizm ludzki nie chronił się odpowiednio przed niektórymi rodzajami wzrostu nowotworowego.
Ponadto naukowcy odkryli, że ogrzewanie mikrofalowe powoduje również "znaczny spadek wartości odżywczej wszystkich badanych produktów spożywczych".
Wśród innych poważnych problemów odkryli, że nastąpił spadek dostępności witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E i niezbędnych minerałów w żywności, która została podgrzana w kuchence mikrofalowej.
Wydanie The Journal of Natural Science z września 1998 roku zawierało jeszcze więcej dowodów zwracających uwagę na możliwe zagrożenia związane z kuchenkami mikrofalowymi.
- W 1990 roku naukowcy z Berlina odkryli, że wszystkie testowane przez nią kuchenki mikrofalowe emitowały mikrofale podczas pracy.
- Jeśli chodzi o mikrofale, najbardziej wrażliwą częścią ciała jest soczewka w oku. Każdy, kto obsługuje kuchenkę mikrofalową (szczególnie na wysokości oczu), której wycieki, może oślepnąć.
- Badania z brokułami i marchewką wykazały, że struktury komórkowe są niszczone w kuchence mikrofalowej. (W konwencjonalnych piecach ściany komórkowe pozostają nienaruszone.)
- Gotowanie w kuchence mikrofalowej tworzy wolne rodniki – o których wiadomo, że są możliwym wyzwalaczem raka.
- Żywność gotowana w kuchence mikrofalowej może być gotowana nierównomiernie – pozostawiając możliwe "zimne miejsca" wewnątrz żywności. Co może spowodować możliwy rozwój zakażenia listerią lub salmonellą.
- Próbki wody podgrzewano, zarówno konwencjonalnie, jak i w kuchence mikrofalowej. Próbki wody zostały następnie wykorzystane do pomocy w kiełkowaniu ziarna. Ziarno nie kiełkowało w kontakcie z wodą, która została podgrzana w kuchence mikrofalowej.
- Pod koniec 1980 roku poinformowano, że wzrosła częstość występowania wad rozwojowych wśród dzieci matek narażonych na kuchenki mikrofalowe.
- W 1991 roku pacjent w Oklahomie rzekomo zmarł na anafilaksję po otrzymaniu transfuzji krwi z krwią podgrzaną w kuchence mikrofalowej. Twierdzi się, że napromieniowanie mikrofalowe zmieniło krew i tym samym spowodowało śmierć pacjenta.
- Naukowcy odkryli, że mikrofalowanie ludzkiego mleka w wysokich temperaturach spowodowało wyraźny spadek aktywności wszystkich badanych czynników przeciwinfekcyjnych naturalnie obecnych w mleku matki. Wzrost E. coli był 18 razy większy niż obserwowany w normalnym mleku matki.
- W 1989 roku szwajcarski biolog dr Hans Hertel wraz z innym badaczem przeprowadził badanie nad wpływem żywności mikrofalowej, które udowodniło, że żywność gotowana w kuchence mikrofalowej powodowała znaczące zmiany we krwi. Autorzy zauważyli, że zmiany te wskazywały na początek procesu patologicznego (np. początek nowotworu). Następnie drugi badacz, który pracował z dr Hertelem, odciął się od wyników i wcześniejszej interpretacji wyników. W prywatnym liście do dr Hertela drugi badacz przyznał, że obawia się "konsekwencji" i że bezpieczeństwo jego rodziny jest dla niego ważniejsze niż cokolwiek innego.
Październikowo-listopadowy numer magazynu Nexus z 1998 roku doniósł, że fizyk przedstawił badania pokazujące, że ludzkie ciało wytwarza i emituje własne promieniowanie o niskiej intensywności.
Fizyk twierdził, że metabolizm ludzkiego ciała generuje własne pole elektromagnetyczne. Słaba emisja światła wytwarzana przez organizm jest zewnętrznym znakiem uporządkowanego, funkcjonującego metabolizmu. Badania te otwierają kolejną serię pytań dotyczących wpływu zewnętrznych źródeł promieniowania mikrofalowego na żywe tkanki.
W 1990 roku wydawało mi się całkowicie jasne, że kuchenki mikrofalowe powinny być zakazane. A każdy taki zakaz powinien zostać zniesiony tylko wtedy, gdy producenci byli przygotowani do przeprowadzenia badań, które albo wykazały, że te pierwotne wyniki badań były niedokładne, albo wykazały, że istnieją sposoby przeciwdziałania problemom.
Ale nawet wtedy produkcja i sprzedaż kuchenek mikrofalowych była wielkim biznesem, a te wygodne przedmioty stały się stałym elementem stołówek, restauracji, hoteli i domów na całym świecie.
W The Journal of Natural Science dr Hertel wskazuje, że: "[...] badania nad biologicznym wpływem pól elektromagnetycznych na życie, zwłaszcza związanych z technicznymi mikrofalami, są skutecznie tłumione. Takie projekty badawcze są zatem możliwe tylko na zasadzie prywatnej, podczas gdy odpowiednie władze robią wszystko, co w ich mocy, aby zachować wyniki przed opinią publiczną, zaprzeczając im, czyniąc je śmiesznymi lub odrzucając je jako nienaukowe".
Uważam, że dr Hertel miał całkowitą rację.
Gazety głównego nurtu, czasopisma, telewizja i radio konsekwentnie ignorują lub zaprzeczają zagrożeniu stwarzanemu przez kuchenki mikrofalowe. Politycy odmówili poproszenia o odpowiednie przetestowanie tych urządzeń. Z mojego doświadczenia wynika, że próby nagłośnienia możliwych zagrożeń (oraz faktu, że przemysł produkujący i sprzedający kuchenki mikrofalowe nigdy nie przeprowadził odpowiednich badań wpływu na zdrowie ludzkie) wydają się spotykać z większą troską o zdrowie przemysłu mikrofalowego niż o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów.
W styczniu 1990 roku ostrzegałem w artykule prasowym, że tysiące ludzi może umrzeć każdego roku z powodu jedzenia gotowanego w kuchenkach mikrofalowych. Zwróciłem uwagę, że może upłynąć wiele lat, zanim szkody wyrządzone przez kuchenki mikrofalowe zostaną w pełni ocenione i dodałem, że jestem zbulwersowany, że producenci nie przetestowali w pełni kuchenek mikrofalowych.
W Wielkiej Brytanii BBC wyemitowało program atakujący mnie za to ostrzeżenie i obwiniający mnie za źródło "strachu" przed podgrzewaniem mleka w kuchenkach mikrofalowych. Moja propozycja pojawienia się w programie w celu omówienia tej kwestii i obrony mojego punktu widzenia została odrzucona.
Moja skarga dotycząca programu BBC Food and Drink została należycie podtrzymana przez Broadcasting Complaints Commission, która określiła program BBC jako niesprawiedliwy.
W dzisiejszych czasach ryzyko związane z kuchenkami mikrofalowymi wydaje się być dość dobrze wyciszone.
Dostępnych jest wiele zapewnień. Ale niestety niewiele w drodze badań.
Jedynymi ludźmi, którzy zapłaciliby za takie badania, są ludzie produkujący kuchenki mikrofalowe.
I dlaczego mieliby płacić za badania, które mogą być co najmniej kłopotliwe?
Czytaj więcej na: Expose-News.com
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz