poniedziałek, 13 lutego 2023

"Włoska piekarnia ogłasza plan sprzedaży pieczywa z proszku do krykieta"(video)

  Piekarnia we Włoszech ogłosiła, że wkrótce będzie sprzedawać pieczywo zawierające sproszkowane świerszcze domowe (Acheta domesticus) jako składnik.

Sieć resturantów Tellia w północnowłoskim mieście Turyn ogłosiła to 6 lutego. Enrico Murdocco, szef kuchni, który prowadzi sieć restauracji, powiedział włoskim mediom, że eksperymentował z mieszanką sycylijskiej mąki zbożowej i proszku do krykieta podczas testów pieczenia, aby "złagodzić smak" dodatkowego składnika.

Zdjęcie: Włoska piekarnia ogłasza plan sprzedaży pieczywa z proszku do krykieta

Jeden z portali, dziennik Corriere della Sera, zacytował Murdocco, który powiedział, że był szczególnie zadowolony ze "skórki i gamy smaków". Placówka stwierdziła ponadto, że Murdocco przypomniał sobie orzech laskowy, kiedy skosztował gotowego chleba.

Piekarz oczekuje, że organy regulacyjne w Unii Europejskiej (UE) zezwolą lokalnej farmie na wytwarzanie proszku A. domesticus dostosowanego do spożycia przez ludzi. Wspomniane gospodarstwo importuje proszek do krykieta z Wietnamu, ale sprzedaje go jako pokarm dla zwierząt.

"Chcę wprowadzić mój chleb do produkcji na początku marca", wyjaśnił Murdocco. Powiedział, że jego rzemieślniczy chleb z proszkiem do krykieta wahałby się od 18 € (19,30 $) do 20 € (12,45 $) za kilogram, biorąc pod uwagę wyższe koszty produkcji.

Murdocco nie jest jedynym piekarzem, który wykorzystuje sproszkowane świerszcze jako składniki żywności. Falco Foods, firma z siedzibą w Alife w południowych Włoszech, rozpoczęła produkcję i sprzedaż krakersów wykonanych z proszku do krykieta o nazwie Crick Crack.

"Możesz być przerażony myślą o jedzeniu owadów, ale krykiet [mąka] jest w rzeczywistości nową zdrową żywnością, którą można wygodnie ukryć w pysznych produktach" – czytamy na stronie internetowej produktu. "Krykiet szybko zyskuje popularność jako zdrowe źródło białka bez problemów środowiskowych, ekonomicznych i zdrowotnych, które wiążą się z mięsem."

"Świerszcze są już spożywane na całym świecie, takim jak Azja, Afryka i Bliski Wschód", dodano, powtarzając, że "białka na bazie zwierząt i owadów są tej samej jakości".

Owady wkrótce staną się wszechobecne w dostawach żywności

Wiadomość o tym, że Tellia sprzedaje pieczywo z proszkiem do krykieta, nastąpiła po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską stosowania częściowo odtłuszczonego i sproszkowanego A. domesticus jako składników żywności w bloku UE. Proszek krykieta jest czasami stosowany jako dodatek do wzbogacania niektórych produktów spożywczych w białko. (Powiązane: UE daje zielone światło dwóm nowym gatunkom owadów do wykorzystania jako ŻYWNOŚĆ.)

Podobna próba stworzenia chleba zmieszanego z proszkiem do krykieta została podjęta w 2017 roku – Guardian opublikował artykuł w listopadzie tego samego roku omawiający to przedsięwzięcie.

Zgodnie z artykułem, fiński piekarz Fazer wprowadził pierwszy chleb na bazie owadów dla swoich klientów. Został wykonany z połączenia około 70 świerszczy zmielonych na proszek, mąkę pszenną i nasiona. Fazer chwalił się, że bochenek krykieta, który w tym czasie sprzedawał się za 3,99 € (4,28 $), zawiera więcej białka niż zwykły bochenek pszenicy, który sprzedawał się wówczas od 2 € (2,15 $) do 3 € (3,22 $).

Juhani Sibakov, szef innowacji w Fazer, powiedział, że firma opracowała chleb latem 2017 roku i czekała na przyjęcie przepisów w Finlandii przed jego uruchomieniem. Dodał, że bochenek krykieta "oferuje konsumentom dobre źródło białka, a także daje im łatwy sposób na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów".

Według Fazera chleb będzie początkowo sprzedawany w 11 sklepach w hipermarketach w stolicy Finlandii, Helsinkach, ze względu na ograniczoną podaż świerszczy. Piekarnia kupuje mąkę do krykieta z Holandii, ale zaczęła szukać lokalnych dostawców. Fazer będzie go oferować we wszystkich swoich 47 sklepach w całej Finlandii do 2018 roku.

"Smakuje jak chleb", powiedziała studentka z Helsinek Sara Koivisto po wypróbowaniu produktu. ► "Nie czuję różnicy."

W momencie publikacji artykułu w Guardianie w listopadzie 2017 r. Finlandia dołączyła do pięciu innych krajów europejskich – Wielkiej Brytanii, Holandii, Belgii, Austrii i Danii – w zezwalaniu na hodowlę owadów i wprowadzanie ich do obrotu na potrzeby żywności.

Obejrzyj ten film, który dotyka konsumpcji owadów znormalizowanej poprzez zastosowanie proszku owadziego jako dodatku do żywności.

Ten film pochodzi z kanału Contrarian na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

"USA ponownie rozważają rosyjski zakaz diamentów – Reuters Według doniesień władze w Waszyngtonie mają wątpliwości co do mechanizmu śledzenia klejnotów, który ma zostać wprowadzony jeszcze w tym roku"

Stany Zjednoczone ponownie rozpatrują zakaz na rosyjskie diamenty wprowadzony w zeszłym roku przez UE i G7 w związku z licznymi skargami ze ...