Szokujące badanie mówi, że BMI dzieci „podwoiło się” podczas pandemii
Hannah Sparks
Poczta w Nowym Jorku
W następstwie pandemii pokolenie amerykańskich dzieci stanie w obliczu większego ryzyka złego stanu zdrowia w wieku dorosłym.
Ponad rok wstrząsów, niepokoju i stresu spowodowanych globalną epidemią koronawirusa wstrzymał wysiłki lekarzy i pacjentów, by zająć się innym amerykańskim zabójcą: otyłością. I to lekceważenie sprawności fizycznej najwyraźniej miało największy wpływ na dzieci i młodzież, ponieważ amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom ujawniły, że tempo wzrostu BMI dzieci, czyli wskaźnika masy ciała, „w przybliżeniu podwoiło się” w zeszłym roku.
Według nowego badania, opublikowanego w piątek, dzieci, które rozpoczęły 2020 rok z normalną wagą lub nadwagą, wykazały wyższy wskaźnik BMI we wszystkich krajach, podczas gdy kohorta z niedowagą odnotowała niewielkie lub żadne tempo zmian.
Ten wzrost był szczególnie uderzający wśród dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, w porównaniu z nastolatkami o tym samym typie ciała.
„W populacji nastolatków jest zdecydowanie więcej otyłości” – powiedział The Post dr David Buchin, dyrektor chirurgii bariatrycznej w szpitalu Northwell Health-Huntington. Niekontrolowana otyłość w dzieciństwie gwarantuje większe ryzyko rozwoju chorób współistniejących w wieku dorosłym, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, obturacyjny bezdech senny i choroby serca, żeby wymienić tylko kilka. (Jest to również czynnik ryzyka dla COVID-19.)
„Jeśli chodzi o chirurgię bariatryczną, to jeden z najbardziej pracowitych lat, jakie kiedykolwiek mieliśmy” – powiedział. Podczas gdy dorośli są jego głównymi pacjentami, widział dzieci w wieku 10 lat pod nożem podczas operacji żołądka. Jego zespół przeprowadził latem rękawową resekcję żołądka 13-latkowi.
Dr Jun Tashiro, chirurg dziecięcy ze Szpitala Dziecięcego Hassenfeld na NYU Langone, również zgłosił zwiększone zainteresowanie jego Programem Zdrowej Wagi Młodzieży. Jest to część stałego rozwoju chirurgii bariatrycznej w ciągu ostatniej dekady, chociaż pandemia nie przyniosła pacjentom żadnych korzyści.
„To jeden z największych problemów, które przynieśli niektórzy z moich pacjentów” – powiedział dr Tashiro The Post. „Ta pandemia naprawdę spowodowała, że wycofali się z celów odchudzania … lub stali się ciężsi niż kiedykolwiek wcześniej”.
Odkrycia oznaczają, że dzieci, które już były w tyle pod względem zdrowej wagi, mają teraz jeszcze większą pracę do nadrobienia. Dla osób z umiarkowaną lub poważną otyłością „bardzo, bardzo trudno jest schudnąć” – podkreślił dr Buchin. „Jako dorosły, jako dziecko, w każdym wieku.”
Podczas gdy genetyka z pewnością odgrywa pewną rolę, urzędnicy ds. Zdrowia obwiniają za ten skok warunki pandemii, pozostawiając młodych uczniów bez wystarczającej ilości aktywnego czasu na zabawę lub zapewnianego przez szkołę zbilansowanego odżywiania dla niektórych upośledzonych rodzin. Co więcej, stres związany ze zmianą stylu życia sprawił, że niektórzy zdezorientowani rodzice nie mają czasu, energii ani wsparcia finansowego na promowanie zdrowych nawyków u swoich dzieci.
„Widzę to u moich własnych dzieci” – dodał dr Buchin, który rozumie walkę o odciągnięcie dzieci od ekranów. „O wiele łatwiej jest postawić je przed telewizorem i po prostu zostawić mnie w spokoju”.
Raport CDC został oparty na bazie danych, która czerpie z dokumentacji medycznej ponad 430 000 amerykańskich dzieci w wieku od 2 do 19 lat. Badacze skupili się na danych BMI, mierniku, który uwzględnia wzrost i wagę osoby, wskazując, czy rozkład tkanki tłuszczowej jest proporcjonalny, czy wskazuje na otyłość.
Nie jest to doskonały pomiar ogólnego stanu zdrowia; raczej pokazuje lekarzom, czy dzieci rosną nieproporcjonalnie w szybkim tempie, co wskazuje na niekontrolowany przyrost masy ciała.
Tempo zmian wśród otyłych dzieci podczas ośmiomiesięcznego badania było 5,3 razy wyższe podczas pandemii, co sugeruje przyrost masy ciała. Średnio te dzieci przybierały od 1,0 do 1,2 funta miesięcznie, powiedział CDC.
„Szacuje się, że przyrost masy ciała w tym tempie w ciągu 6 miesięcy spowoduje odpowiednio 6,1 i 7,6 funta (2,8 i 3,5 kilograma), w porównaniu z 2,7 funta (1,2 kilograma) u osoby o prawidłowej wadze” – wyjaśnili w swoim raporcie.
Naukowcy wzywają do „zwiększonego dostępu do działań promujących zdrowe zachowania” i skoordynowanych wysiłków na rzecz „ułatwienia zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej”. Edukacja w zakresie odżywiania, sprawności fizycznej i zdrowia psychicznego wspólnie odgrywa rolę w walce z epidemią otyłości. „Zapobieganie jest zawsze kluczem” – powiedział dr Tashiro.
Tashiro i inni mają nadzieję zobaczyć korektę w tych „rozczarowujących” statystykach, gdy świat powoli dostosowuje się do zmian wywołanych pandemią. Wiele rodzin częściej jada w domu z domowym jedzeniem. W miarę rozwoju szczepionek uczniowie wracają do szkół, P.E. zajęcia, sporty zespołowe i zabawy na świeżym powietrzu. I może być w tym pozytywna podszewka.
„Myślę, że przystosowaliśmy się również jako społeczeństwo” – powiedział dr Tashiro. „Myślę, że właśnie tam będziemy w stanie podjąć i dokonać postępu w tym konkretnym problemie”.
Przetlumaczyla GR przez translator Google
zrodlo:http://stateofthenation.co/?p=84694
https://nypost.com/2021/09/17/childrens-bmi-doubled-during-pandemic-shocking-cdc-study/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz