Grupa naukowców twierdziła, że chemikalia rozpylane na jabłka, aby zachować ich świeżość, mogą być odpowiedzialne za wzrost patogenu opornego na leki.
Naukowcy z Indii i Kanady wysunęli tę możliwość w badaniu opublikowanym 31 marca w mBio. Napisali, że ponieważ jabłka i inne owoce "są traktowane fungicydami, aby zapobiec psuciu się po zbiorach", mogą "służyć jako możliwa selektywna siła i rezerwuar przenoszenia opornych na grzyby izolatów patogennych drożdży". Naukowcy skupili się na Candida auris, którą znaleźli w kilku badanych jabłkach.
Przeanalizowali powierzchnie 84 różnych owoców sprzedawanych w północnych Indiach, w tym 62 jabłek. Czterdzieści dwa z tych jabłek zostały zebrane z targu w Delhi, podczas gdy 20 jabłek zostało świeżo zebranych z sadów. Po zbadaniu autorzy badania znaleźli C. auris w ośmiu jabłkach z 42 jabłek zakupionych na rynku. Świeżo zebrane nie miały patogenu.
Leczenie fungicydami na jabłkach miało na celu zabicie patogenów grzybowych. Jednak autorzy badania wspomnieli, że te fungicydy mogą pomagać w rozwoju lekoopornych szczepów C. auris. Chemikalia działają na inne patogeny na owocach, ale nie wpływają na te lekooporne.
"Zgodnie z oczekiwaniami, w przebadanych jabłkach wykryto szeroką gamę fungicydów. Ponadto wysoki poziom oporności na leki przeciwgrzybicze jest powszechny wśród tych środowiskowych [C. auris] izolatów z jabłek. Rzeczywiście, duże ilości fungicydów są stosowane na całym świecie w uprawie jabłek w celu zwalczania chorób grzybiczych na jabłkach. "
Naukowcy przytoczyli również kilka czynników, które przyczyniają się do rozwoju lekoopornych szczepów C. auris na owocach. Należą do nich jadalna powłoka woskowa, która chroni jabłka przed utratą wody i siniakami, ręce pracowników zanieczyszczone C. auris, które przetwarzają owoce i środowiska o niskiej temperaturze, w których owoce są przechowywane. (Powiązane: Zrzucanie i rozprzestrzenianie się: Badanie wykazało, że lekooporna superbakteria Candida auris może rozprzestrzeniać się poprzez zrzucanie skóry.)
Współautor badania Jianping Xu z McMaster University w Ontario w Kanadzie powiedział: "Kiedy patrzymy na ludzkie patogeny, mamy tendencję do patrzenia na to, co jest dla nas bezpośrednie. Ale musimy spojrzeć na to szerzej. Wszystko jest połączone, cały system. Owoce to tylko jeden z przykładów".
C. auris wpływa nie tylko na zdrowie owoców, ale także na zdrowie ludzi
Po raz pierwszy zidentyfikowany w 2009 roku, C. auris rozprzestrzenił się w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Ameryce Południowej i Europie. Został również zauważony w Afryce Południowej i Indiach.
Według amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), C. auris stanowi poważne globalne zagrożenie dla zdrowia z trzech głównych powodów: jest odporny na leczenie wieloma rodzajami leków przeciwgrzybiczych, jest trudny do zidentyfikowania za pomocą standardowych materiałów laboratoryjnych i spowodował wybuchy w szpitalach i innych placówkach medycznych.
"Placówki opieki zdrowotnej w kilku krajach zgłosiły, że ... C. auris powoduje ciężką chorobę u hospitalizowanych pacjentów. U niektórych pacjentów może to dostać się do krwiobiegu i rozprzestrzeniać się po całym ciele, powodując poważne infekcje inwazyjne "- powiedział CDC.
Stwierdzono, że patogen powoduje infekcje ran, uszu i krwioobiegu. Pozostaje jednak niejasne, czy powoduje infekcje w płucach lub pęcherzu moczowym.
Według agencji zdrowia publicznego pacjenci, którzy byli hospitalizowani przez długi czas - w tym ci z centralnym cewnikiem żylnym lub innymi liniami lub rurkami przymocowanymi do ich ciała - są najbardziej narażeni na zakażenie C. auris. Ci, którzy wcześniej otrzymywali antybiotyki lub leki przeciwgrzybicze, są również najbardziej narażeni na zarażenie się patogenem.
Około 30 do 60 procent osób, które złapały C. auris, zmarło, ale CDC zauważyło, że wielu z nich miało inne poważne choroby, które zaostrzyła infekcja.
"Ważne jest, aby szybko zidentyfikować C. auris u hospitalizowanego pacjenta, aby placówki opieki zdrowotnej mogły podjąć specjalne środki ostrożności w celu powstrzymania jego rozprzestrzeniania się" - powiedziała agencja.
Obejrzyj dr Edwarda Grupę III wyjaśniającą C. auris i jego niebezpieczeństwa poniżej.
Ten film pochodzi z kanału Dr. Edward Group na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz