(Natural News) Amerykańskie kury cierpią z powodu szeroko rozpowszechnionych chorób dzięki praktykom hodowlanym, które są wykorzystywane do szybkiego wzrostu ptaków bez obawy o ich dobrostan.
Według nowego raportu opublikowanego przez The Humane League, ponad 99 procent kurcząt w sklepach w Stanach Zjednoczonych ma chorobę mięśni znaną jako białe paski. Jest to rodzaj miopatii mięśniowej, która występuje, gdy zwierzęta są hodowane w celu szybkiego wzrostu. Kiedy ich ciała nie są w stanie nadążyć za tak nienaturalnie szybkim wzrostem, zastępują tkankę mięśniową tkanką włóknistą i tłuszczem. Zmniejsza to wartość odżywczą kurczaka, podnosząc zawartość tłuszczu nawet o 224% i obniżając zawartość białka o 9%. Może również powodować u zwierząt problemy z przepływem tlenu i krwi.
Podczas zakupów łatwo dostrzec białe paski. Te tkanki tłuszczowe mogą być widoczne jako widoczne białe linie w mięsie. Można go nawet znaleźć w ekologicznym kurczaku, ponieważ nie ma standardów, które określałyby firmy, które etykietują swoje kurczaki jako ekologiczne z hodowli w celu szybkiego wzrostu.
Liga Humanitarna doszła do tego w sprawie znalezienia w wyniku dochodzenia na początku tego lata kurczaków sprzedawanych na półkach supermarketów. Niektóre z supermarketów, które brały udział w dochodzeniu, to Costco, ALDI, Giant Eagle, Publix, Walmart, Target, Trader Joe’s i Kroger. W niektórych supermarketach 100 procent pobranych próbek kurczaków miało białe paski. Wszystkie z 16 przeanalizowanych supermarketów miały białe paski w swoich markowych filetach z piersi kurczaka. Największymi przestępcami byli Meijer, BJ’s i Walmart.
Prezes Humane League, David Coman-Hidy, powiedział, że te odkrycia powinny wywołać alarm dla wszystkich konsumentów. To problem, który dramatycznie się nasilił w ostatnich latach, powiedział, a zaledwie pięć procent kurczaków zaatakowało zaledwie dziesięć lat temu; pięć lat później liczba ta wyniosła 96 procent.
Stwierdził: „Choroba ta jest wizualnym przypomnieniem straszliwego cierpienia tych tygodniowych zwierząt i kontroli, jaką te fermy przemysłowe mają nad naszymi dostawami żywności. Dla Amerykanów prawie niemożliwe jest znalezienie alternatywy dla tego chorego mięsa”.
Humane League zwróciła również uwagę na badanie z 2018 r., które wykazało, że połowa kupujących wskazała, że nie chce kupować kurczaka w białe paski. Teraz jednak nie mają wyboru, bo to stanowi większość tego, co znajduje się na sklepowych półkach.
Kurczaki brojlery żyją krótko i nieszczęśliwie
Kurczaki brojlery hodowane w USA na mięso są hodowane w celu szybkiego przybrania na wadze. Zmniejsza to ilość żywności i wody, które są potrzebne przed ubojem. Jednak proces ten może spowodować ich tak szybki wzrost, że nie będą w stanie utrzymać własnej masy ciała, a mięśnie zostaną zastąpione tkanką włóknistą i tłuszczem.
Liga Humane wyjaśniła cierpienie, jakie przeżywają brojlery podczas swojego życia, gdy są hodowane w fabryce. Powietrze na farmach jest tak gęste od amoniaku, że z trudem trzymają oczy otwarte, a odpady pokrywają podłogę, powodując oparzenia skóry. Ciężar nabrzmiałych mięśni może powodować uginanie się i łamanie nóg, przez co w końcu umierają z pragnienia, ponieważ nie są w stanie poruszać się w kierunku wody. Mimo że ptaki są wysyłane na rzeź w wieku sześciu lub siedmiu tygodni, wiele z nich wcześniej zachoruje z powodu stresującego środowiska i złych warunków, w jakich są trzymane.
To bolesne przypomnienie tego, jak szkodliwe dla życia na Ziemi praktyki hodowlane nastawione na zysk są szkodliwe. Niemniej jednak kurczak pozostaje głównym białkiem spożywanym w USA, a Amerykanie spożywają więcej kurczaka niż jakikolwiek inny kraj na świecie.
Przetlumaczyla GR przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/2021-09-24-white-striping-disease-chicken-supermarkets.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz