sobota, 11 grudnia 2021

"Stwierdzono, że witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko i nasilenie C...D-19!!!!!!!!!!!"

 (Natural News) Od wybuchu pandemii koronawirusa z Wuhan (COVID-19) w kilku artykułach omówiono potencjał witaminy D w zmniejszaniu ryzyka i ciężkości choroby.

Image: Vitamin D found to help reduce COVID-19 risk and severity

(Natural News)

Zespół naukowców ze Hospital del Mar w Barcelonie w Hiszpanii ściśle monitorował łącznie 930 pacjentów z koronawirusem – z których 551 zostało losowo przydzielonych do otrzymywania witaminy D wraz ze standardowym leczeniem COVID-19. Wyniki pokazały, że jeśli witamina D zostanie podana odpowiednio wcześnie, ryzyko śmierci spada nawet o 60 procent.


Obecnie 142 badania potwierdzają niemal idealny związek między wyższym poziomem witaminy D a lepszymi wynikami u pacjentów z COVID.


Wiele ról witaminy D

Witamina D jest składnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do budowy i utrzymania zdrowych kości i zębów. Podobnie jak witaminy A, E i K, jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która pomaga we wchłanianiu wapnia, wzroście i mineralizacji kości.


Jest również znany ze swoich działań biologicznych, które wpływają na wiele układów narządów, ponieważ receptory witaminy D są obecne w całym ciele, na przykład w skórze, mięśniach szkieletowych, tkance tłuszczowej, trzustce, komórkach odpornościowych i naczyniach krwionośnych.


Witamina D stymuluje odporność wrodzoną i moduluje odporność nabytą poprzez wywierane przez nią działanie immunomodulujące. Witamina D pomaga również zmniejszyć produkcję zapalnych cytokin – cząsteczek sygnałowych wytwarzanych przez komórki odpornościowe, które promują stan zapalny. (Powiązane: Witamina D zapewnia znaczną ochronę przed Covid-19, ale stany nie odważą się narzucić nakazów dotyczących witaminy D.)


Nowe badania sugerują, że witamina D może pomóc w zapobieganiu nowotworom, depresji, cukrzycy i chorobom serca. Ponadto witamina D pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na grypę, zgodnie z badaniami z 2010 roku opublikowanymi w American Journal of Clinical Nutrition.


Przed pandemią COVID-19 badania wykazały, że suplementacja witaminy D jest korzystna dla zmniejszenia ryzyka ostrej infekcji wirusowej i może poprawić wyniki u pacjentów z sepsą i pacjentów w stanie krytycznym.


Wcześniejsze badania skoncentrowane na pandemii grypy z 1918 r. podkreśliły rolę witaminy D w zmniejszaniu śmiertelnego zapalenia płuc i śmiertelności przypadków. Ostatnie badania kliniczne wykazały również, że suplementacja witaminą D może zmniejszyć częstość występowania ostrych infekcji dróg oddechowych i ciężkości chorób dróg oddechowych u dorosłych i dzieci.


Suplementacja witaminą D podczas pandemii COVID-19

W kilku badaniach stwierdzono, że nasilenie objawów COVID-19 zależy od chorób współistniejących. Poziom witaminy D może mieć również wpływ na rozwój i przebieg koagulopatii, chorób płuc, kardiologicznych i metabolicznych.


Coraz więcej dowodów łączących zakaźność i ciężkość COVID-19 ze statusem witaminy D sugeruje potencjalną korzyść z suplementacji witaminy D w profilaktyce pierwotnej lub jako leczenie wspomagające w przypadku COVID-19. Recenzje sugerują również, że poprawa stanu witaminy D w populacji ogólnej może znacznie zmniejszyć ryzyko zakażenia COVID-19.


Najlepszym sposobem na pozyskanie witaminy D jest ekspozycja na światło słoneczne, najlepiej wczesnym rankiem. Według ekspertów, witamina D wytwarzana przez organizm ludzki w wyniku stymulacji promieniami ultrafioletowymi słońca może krążyć dwa razy dłużej niż witamina D pozyskiwana z pożywienia lub suplementów . Jednak ilość witaminy D, jaką organizm może wytworzyć, zależy od wielu czynników, takich jak odcień skóry i wiek, położenie geograficzne i pora roku, filtry przeciwsłoneczne i ubrania, żeby wymienić tylko kilka.


Z tego powodu suplementacja witaminy D jest uważana za skuteczniejszy sposób zapewnienia odpowiedniego spożycia, szczególnie u osób z niedoborem witaminy D, takich jak starsi pacjenci oraz osoby cierpiące na otyłość i nadciśnienie. Suplementy witaminy D różnią się dawkowaniem, dlatego najlepiej jest najpierw zbadać poziom witaminy D i skonsultować się z lekarzem medycyny naturalnej przed zażyciem suplementów, aby zapewnić najbardziej odpowiednią dla siebie dawkę.


Śledź VitaminD.news, aby uzyskać więcej wiadomości związanych z witaminą D.

PrzetlumaczylaGR przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/2021-12-10-vitamin-d-reduces-covid-risks-and-severity.html

Brak komentarzy:

"USA tracą pozycję na świecie na rzecz Rosji i Chin .Wsparcie dla Izraela zaszkodziło pozycji Ameryki na Bliskim Wschodzie"

  Choć w ciągu ostatniego roku zarówno Chiny, jak i Rosja poprawiły swoją pozycję na świecie, według respondentów z 53 krajów ocena poparcia...