Mięso hodowane w laboratorium – określane również jako mięso hodowane w celach, oparte na komórkach, hodowane, hodowane w laboratorium i in vitro – jest wytwarzane przez pobranie biopsji komórek od żywego zwierzęcia i wykorzystanie ich do uprawy mięsa w laboratorium.
(Artykuł Marthy Rosenberg opublikowany ponownie z ChildrensHealthDefense.org)
Według Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) co najmniej 70 firm pracuje nad mięsem hodowanym komórkowo, ale jak dotąd Singapur jest jedynym krajem, w którym produkt jest sprzedawany.
CFS w zeszłym tygodniu zebrał panel ekspertów na webinarium, aby odpowiedzieć na wiele pytań dotyczących mięsa hodowanego w laboratorium, zwłaszcza jego bezpieczeństwa i sposobu regulacji produktów.
Panelista Michael Hansen, Ph.D., starszy pracownik naukowy z Consumer Reports, zakwestionował bezpieczeństwo mięsa hodowanego w laboratorium.
Hansen powiedział, że mięso roślinne, takie jak Impossible Burger, wykorzystuje inżynierię genetyczną do tworzenia "hemoglobiny podobnej do soi".
Ale "wejścia" stosowane w laboratorium hodowli komórkowej mięsa są w rzeczywistości "rekombinantami" - manipulowanymi segmentami DNA - co jest bardziej skomplikowane i niepokojące, powiedział Hansen.
Według Hansena kawałek mięsa poddany biopsji zwierzęcia jest niezróżnicowaną komórką macierzystą. Produkty wykorzystują bioinżynieryjne białka w roztworze odżywczym, aby skłonić komórki do różnicowania się w mięśnie dla mięsa. Odbywa się to w kadziach do bioreaktorów podobnych do tych używanych do produkcji piwa.
Podczas gdy prace naukowe obejmowały tematy związane z mięsem hodowanym komórkowo, Hansen powiedział, że żaden z nich nie przeanalizował cech odżywczych gotowego produktu, a naukowcy nie otrzymali próbek.
Oznacza to "problemy za kulisami", powiedział Hansen, dodając: "Wątpię, aby ta technologia zadziałała".
Co napędza zainteresowanie konsumentów mięsem hodowanym komórkowo?
Julia Ranney, współpracowniczka CFS ds. badań i polityki, która również uczestniczyła w dyskusji panelowej, zauważyła, że Bill Gates, Sir Richard Branson, hollywoodzcy aktorzy, inwestorzy venture capital, fundusze wpływowe i duże firmy spożywcze Cargill, JBS i Archer-Daniels-Midland inwestują w mięso hodowane komórkowo.
Ranney zapytał panel, co napędza zainteresowanie i inwestycje w produkt.
"Sprzedaż" jest wielowymiarowa i wyraźnie wzbudziła zainteresowanie na Wall Street, stwierdzili paneliści.
Postrzegane korzyści napędzające zainteresowanie mięsem hodowanym komórkowo obejmują:
- Pozyskiwanie większych źródeł białka dla rosnącej populacji świata.
- Zrównoważone zajęcie się problemem głodu na świecie.
- Potrzeba ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.
- Potrzeba położenia kresu okrutnej i niehigienicznej przemysłowej hodowli zwierząt.
- Potrzeba zajęcia się opornością na antybiotyki.
Panelista Tom Neltner, dyrektor ds. Polityki chemicznej w Environmental Defense Fund (EDF), powiedział, że zgadza się, że potrzebne są zrównoważone źródła białka, ale ostrzegł, że produkty będą "zastrzeżone" i "nie poznamy ich działania ani tego, czym są".
Neltner powiedział, że owoce morza hodowane komórkowo rozwinęły się szybciej i mogą szybciej zadebiutować na rynkach.
Koncepcja zastrzeżonych środków spożywczych, takich jak "nieśmiertelne linie komórkowe" i "posiadane" nasiona, skłoniła panelistów do zajęcia się regulacją mięsa hodowanego komórkowo i rolą amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), którą jeden z panelistów nazwał "przechwyconą" agencją.
Neltner powiedział, że obawia się, że mięso hodowane komórkowo może zostać wprowadzone do dostaw żywności w ramach programu FDA Ogólnie Uznane za Bezpieczne. W ramach programu firma po prostu mówi FDA, że jej produkt jest bezpieczny, w oparciu o własną dokumentację firmy i omija publiczny proces komentowania.
Neltner, którego głównym celem w EDF jest bezpieczeństwo dodatków do żywności, powiedział, że wolałby, aby firmy były zobowiązane do przedłożenia FDA "petycji dotyczącej dodatków do żywności", która zawiera "prawo do zakwestionowania".
Więcej obaw
Paneliści wyrazili również obawy dotyczące wpływu, jaki nowe składniki mogą mieć na aspekty ludzkiego mikrobiomu.
Hansen zwrócił uwagę, że 10 lat temu nie mogliśmy hodować i badać składników mikrobiomu. Ale teraz możemy i ważne jest, abyśmy znali te efekty.
Na przykład Hansen powiedział, że obecnie wiadomo, że genom i same geny mogą być dotknięte zmianami epigenetycznymi, nawet bez dotykania DNA.
Według Centers for Disease Control and Prevention:
"Twoje zachowania i środowisko mogą powodować zmiany, które wpływają na sposób działania twoich genów. W przeciwieństwie do zmian genetycznych, zmiany epigenetyczne są odwracalne i nie zmieniają sekwencji DNA, ale mogą zmienić sposób, w jaki twoje ciało odczytuje sekwencję DNA. "
Hansen powiedział, że biopsja komórek zwierzęcia stosowanego w mięsie hodowanym przez komórki nie zawiera działań odpornościowych zwierzęcia, które mogą pozostawić kadzie z bioreaktorem podatne na bakterie, takie jak salmonella, grzyby i gorzej, chyba że stosowane są antybiotyki.
Producenci mięsa hodowanego komórkowo twierdzą, że mogą nie być zmuszeni do dodawania antybiotyków, chociaż nawet destylatorzy alkoholu muszą dodawać je do swoich, powiedział Hansen.
Czytaj więcej na: ChildrensHealthDefense.org
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo|:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz