czwartek, 26 stycznia 2023

"JEDZ ROBAKI I BĄDŹ SZCZĘŚLIWY: władze UE zatwierdzają świerszcze, mączniki w żywności"(video)

  Władze Unii Europejskiej (UE) niedawno zatwierdziły włączenie owadów w różnych formach do różnych produktów spożywczych.

Zdjęcie: JEDZ ROBAKI I BĄDŹ SZCZĘŚLIWY: władze UE zatwierdzają świerszcze, mączniki w żywności

Według raportu Olive Oil Times, Komisja Europejska (KE) zatwierdziła 6 stycznia stosowanie świerszczy domowych (Acheta domesticus) w postaci sproszkowanej jako składnika kilku produktów spożywczych. Sygnał z KE był odpowiedzią na wniosek złożony w 2019 r. przez wietnamską firmę produkującą białko owadzie Cricket One. Producenci żywności mogą teraz włączyć częściowo odtłuszczonego i sproszkowanego A. domesticus po przeprowadzce.

KE zezwoliła na dodanie proszku do krykieta w następujących produktach spożywczych – pizzy; produkty na bazie makaronu; orzechy i nasiona oleiste; przekąski i sosy; przetwory mięsne i zupy; chleb wieloziarnisty i bułki; krakersy i paluszki chlebowe; batony zbożowe; suche premiksy do wypieków; herbatniki i przetworzone produkty ziemniaczane; dania na bazie roślin strączkowych i warzywnych; serwatka w proszku; przekąski na bazie mąki kukurydzianej; napoje podobne do piwa; i wyroby czekoladowe.

Pozytywna odpowiedź Komisji na wniosek Cricket One została poparta opinią naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który zweryfikował i zatwierdził bezpieczeństwo nowego proszku.

Unijny organ regulacyjny ds. żywności zatwierdził również proces produkcji proszku, który rozpoczyna się od 24-godzinnego okresu postu dla świerszczy. Owady są następnie zamrażane, myte i przetwarzane termicznie. Powstały produkt jest następnie przetwarzany ponownie w celu usunięcia olejów, a następnie przekształcany w wysuszony proszek.

Również 6 stycznia KE zatwierdziła wprowadzenie larw mącznika (Alphitobius diaperinus) – w postaci mrożonej, pastowanej, suszonej i sproszkowanej – na rynek żywności konsumenckiej. EFSA uznał również mniejsze mączniki za bezpieczne do spożycia przez ludzi. Oprócz tego, że jest składnikiem, A. diaperinus będzie również stosowany jako suplement diety.

Nowe przepisy dotyczące A. domesticus i Adiaperinus wejdą w życie do końca stycznia. Żywność zawierająca te produkty z owadów będzie jednak wymagać odpowiednich etykiet. Niektórzy badacze uważają, że te produkty spożywcze mogą powodować reakcje u konsumentów uczulonych na, skorupiaki i roztocza.

Konsumpcja owadów jest zgodna z celem globalistycznego WEF

Dwa preparaty owadzie dołączą do zatwierdzonego przez KE wykazu pokarmów dla owadów – w tym larwy żółtego mącznika (Tenebrio molitor) i suszonej szarańczy wędrownej (Locusta migratoria) w proszku. Ponadto osiem innych produktów z owadów jest nadal ocenianych przez komisję.

Według strony internetowej KE "konsumpcja owadów [...] przyczynia się pozytywnie do środowiska, zdrowia i źródeł utrzymania". Zauważono, że owady "są bardzo pożywnym i zdrowym źródłem żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są alternatywnym źródłem białka, ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę. "

Poparcie komisji dla owadów jako pożywienia odzwierciedla poparcie Światowego Forum Ekonomicznego (WEF). Grupa globalistyczna pod przywództwem swojego założyciela Klausa Schwaba naciska na konsumpcję owadów zamiast mięsa, które, jak twierdzi, jest "szkodliwe dla klimatu". (Powiązane: ONZ, WEF naciskają na konsumpcję mięsa owadów w obliczu masowego ataku na globalną podaż żywności.)

Artykuł z lipca 2021 r. na stronie internetowej WEF zachwalał rzekome korzyści owadów w porównaniu z konwencjonalnymi źródłami białka, przedstawiając kilka powodów.

Po pierwsze, argumentowano, że owady wymagają "mniej zasobów niż konwencjonalna hodowla". Badania sugerują, że przy tej samej ilości produkowanego białka owady – w szczególności mączniki – wymagają znacznie mniej ziemi niż inne źródła białek zwierzęcych. Badanie świerszczy sugeruje, że są dwa razy bardziej wydajne w przekształcaniu paszy w mięso niż kurczaki, co najmniej cztery razy bardziej wydajne niż świnie i 12 razy bardziej wydajne niż bydło.

Wskazano również, że hodowla owadów do spożycia przez ludzi jest "bardziej zrównoważona", argumentując, że "hodowla owadów jest tańsza niż konwencjonalne rolnictwo pod względem CO2, wody, powierzchni i surowców".

Obejrzyj ten film ostrzegający przed spożyciem świerszczy z powodu obecności w nich pasożytów.

Ten film pochodzi z kanału YAHZWILL YAHUDAH na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

"Rosyjskie rakiety są potężniejsze niż te, które Zachód daje Ukrainie – Putin Żadne dostawy broni do Kijowa przez Waszyngton i jego sojuszników nie zmienią sytuacji na linii frontu, powiedział prezydent"

  ZDJĘCIE ARCHIWALNE: Rosyjski system rakiet taktycznych Iskander-M, © Sputnik / Ministerstwo Obrony Rosji Rosyjskie wojsko posiada rakiety...