Powszechne stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt doprowadziło do pojawienia się bakterii, które są bardziej odporne na ludzki układ odpornościowy.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazało, że kolistyna przeciwdrobnoustrojowa, wcześniej stosowana jako stymulator wzrostu na fermach trzody chlewnej i kurczaków w Chinach, spowodowała pojawienie się szczepów Escherichia coli, które częściej unikają początkowego mechanizmu obronnego organizmu.
"Jest to potencjalnie znacznie bardziej niebezpieczne niż oporność na antybiotyki" - ostrzegł główny autor badania Craig MacLean, profesor ewolucji i mikrobiologii w Oksfordzie. "Podkreśla niebezpieczeństwo masowego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w rolnictwie. Przypadkowo naruszyliśmy nasz własny układ odpornościowy w dążeniu do produkcji grubszych kurczaków. "
Stosowanie antybiotyków od dawna jest kwestią sporną, a wielu ekspertów ostrzega, że powszechne stosowanie tych leków u zwierząt gospodarskich przyczynia się do wzrostu bakterii opornych na antybiotyki. W ostatnich latach rośnie ruch na rzecz ograniczenia stosowania antybiotyków w rolnictwie, a wiele krajów wprowadza przepisy ograniczające ich stosowanie.
Pomimo tych wysiłków, nowe badanie sugeruje, że oporność na antybiotyki nadal rośnie, stwarzając poważne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.
Rozwój antybiotyków podobnych do kolistyny może zagrażać odporności wrodzonej
Znaczenie tych badań wykracza poza obecne praktyki w hodowli zwierząt. Badanie sugeruje, że rozwój nowych antybiotyków w tej samej klasie co kolistyna, znanych jako peptydy przeciwdrobnoustrojowe (AMP), może nieść ze sobą szczególne ryzyko pogorszenia wrodzonej odporności. (Powiązane: Odpady rolnicze mogą przyczyniać się do wzrostu bakterii opornych na antybiotyki.)
AMP są naturalnie występującymi związkami wytwarzanymi przez większość żywych organizmów w ramach ich wrodzonej odpowiedzi immunologicznej, która służy jako pierwsza linia obrony przed infekcją. Kolistyna, pochodząca z bakteryjnego AMP, jest chemicznie podobna do niektórych AMP wytwarzanych w ludzkim układzie odpornościowym. Nadmierne stosowanie kolistyny w hodowli zwierząt gospodarskich w latach 1980. przyczyniło się do pojawienia się i rozprzestrzeniania bakterii E. coli niosących geny oporności na kolistynę, co doprowadziło do późniejszych ograniczeń w stosowaniu leku w rolnictwie.
W badaniu szczepy E. coli niosące gen oporności zwany MCR-1 zostały wystawione na działanie AMP, o których wiadomo, że odgrywają znaczącą rolę we wrodzonej odporności u kurcząt, świń i ludzi. Bakterie zostały również przetestowane pod kątem ich podatności na surowicę krwi ludzkiej.
Naukowcy odkryli, że szczepy E. coli z genem MCR-1 były co najmniej dwa razy bardziej odporne na ludzką surowicę w porównaniu z tymi, które nie miały genu. Średnio gen zwiększył odporność na ludzkie i zwierzęce AMP o 62 procent. Co więcej, oporne szczepy E. coli dwukrotnie częściej wywoływały infekcje i zabijały larwy w porównaniu ze szczepem kontrolnym.
Wyniki badania prawdopodobnie dodadzą paliwa do trwającej debaty na temat stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. Podczas gdy konsekwencje zwiększonej odporności są trudne do oszacowania, badanie rzuca światło na fundamentalne ryzyko, które nie zostało jeszcze w pełni zbadane. MacLean zauważył, że niebezpieczeństwo polega na potencjalnej ewolucji oporności bakterii na leki oparte na AMP.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi poważne globalne zagrożenie, a Organizacja Narodów Zjednoczonych ostrzega, że superbakterie mogą spowodować do 10 milionów zgonów rocznie do 2050 r. Pilne zapotrzebowanie na nowe antybiotyki wywołało rosnące zainteresowanie AMP jako potencjalnymi rozwiązaniami, w tym lekami opartymi na ludzkich AMP.
Ponieważ świat zmaga się z wyzwaniem oporności na antybiotyki, jasne jest, że potrzebne są pilne działania w celu rozwiązania tego rosnącego problemu. Czy będzie to wiązało się z ograniczeniem stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, zwiększonymi inwestycjami w badania i rozwój, czy też połączeniem obu tych czynników, dopiero się okaże.
Odwiedź Superbugs.news, aby dowiedzieć się więcej o patogenach opornych na antybiotyki.
Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się więcej o superbakteriach.
Ten film pochodzi z kanału Compassion with Kim na Brighteon.com
Więcej powiązanych artykułów:
Probiotyki chronią świnie przed infekcjami E. coli.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz