"Emisje dwutlenku węgla (CO2) zabijają naszą planetę. Ludzie muszą zmniejszyć swój ślad węglowy". Oba są popularnymi twierdzeniami, które przyciągają aprobujące skinienie głowy od niektórych.
Jednak ani jedno, ani drugie nie jest prawdą. CO2jest eliksirem życia, wspierającym rośliny od setek milionów lat i umożliwiającym praktycznie całe życie na Ziemi. Rośliny polegają na fotosyntezie do produkcji glukozy, wykorzystując wodę z gleby i CO2z powietrza.
Życiodajny CO2powinien być ceniony, a nie demonizowany.
(Artykuł Vijay Jayaraj opublikowany zExpose-News.com)
Krótko mówiąc, CO2jest pokarmem roślinnym. W rzeczywistości emisje CO2z procesów przemysłowych w ciągu ostatnich dwóch stuleci były bardzo korzystne dla wzrostu roślin. Badania naukowe pokazują, że CO 2odegrał znaczącą rolę w ponownym zazielenieniu Ziemi po tym, jak nienormalnie niski poziom CO2ograniczył znaczną część roślinności planety z powodu głodu CO2.
Nawet niezwykły wzrost globalnej produkcji żywności w ubiegłym stuleciu był możliwy dzięki wyższym poziomom CO2, umiarkowanie wyższym temperaturom i nowoczesnym praktykom rolniczym.
Scientific Americandonosi, że efekt nawożenia CO2w naturalnych ekosystemach, takich jak lasy, jest bardzo widoczny. W serii eksperymentów naukowcy sztucznie podwoili CO2z poziomu sprzed epoki przemysłowej, co "zwiększyło produktywność drzew o około 23 procent".
Francis Moore z University of California w Davis mówi: "W przypadku większości innych roślin, które ludzie jedzą - w tym pszenicy, ryżu i soi - posiadanie wyższego CO2pomoże im bezpośrednio ... Podwojenie CO2w stosunku do poziomu sprzed epoki przemysłowej zwiększa produktywność upraw takich jak pszenica o około 11,5 procent, a takich jak kukurydza o około 8,4 procent.
Sztuczne podnoszenie poziomu CO2w szklarniach okazało się przełomem w wielu częściach świata. Zwiększenie stężenia CO2do ponad 1000 części na milion z poziomu otoczenia wynoszącego około 400 ppm pomogło gospodarstwom szklarniowym poprawić produktywność o 20 do 30 procent.
Plantatorzy pomidorówzwiększyli produktywność i zmniejszyli zapotrzebowanie na wodę dzięki poprawie CO2. Badania pokazują, że podwyższony poziom CO2może umożliwić pomidorom wzrost w suchych strefach klimatycznych, które są podatne na susze. Podobnie, drzewa cytrynowewykazały lepszą odporność na suszę przy podwyższonym poziomie CO2.
Czytaj więcej na:Expose-News.com
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz