AUTOR: TYLER DURDEN
Czy wiesz, że ponad dwie trzecie krajowych upraw pochodzi z innego miejsca?
Ludzie selekcjonują i uprawiają rośliny pod kątem określonych cech od początków rolnictwa około 10 000 lat temu, kształtując to, gdzie i jakie rośliny są uprawiane dzisiaj.
Jednak, jak szczegółowo opisuje Tessa di Grandi z Visual Capialist, teraz nasz system żywnościowy jest całkowicie globalny, a wielu czołowych światowych producentów podstawowych roślin uprawnych znajduje się w krajach dalekich od ich historycznego pochodzenia. Na przykład Brazylia jest obecnie największym producentem soi na świecie, chociaż uprawa pochodzi z Azji Wschodniej.
Poniższa infografikaautorstwa Brazil Potashpokazuje historyczne pochodzenie upraw, zanim zostały udomowione na całym świecie i głównych producentów naszych podstawowych upraw dzisiaj.
Producenci podstawowych upraw dzisiaj
Podstawowe rośliny to te, które są najczęściej uprawiane i konsumowane. Mogą się one różnić w zależności od kraju.
W 2020 r. trzcina cukrowa, kukurydza, pszenica i ryż stanowiły około 50% światowej produkcji roślinnej.
Ale kiedy produkcja i dystrybucja podstawowych upraw są zagrożone, konsekwencje mogą być odczuwalne na całym świecie. Rzućmy okiem na kraje, które były trzemanajwiększymi producentaminiektórych z naszych podstawowych upraw w 2020 roku.
Przyszłość bezpieczeństwa żywnościowego
Globalne bezpieczeństwo żywnościowe zależy od podstawowych upraw i krajów, które je produkują. Wraz ze wzrostemglobalnej populacjirośnie potrzeba uprawy większej liczby roślin.
FAO szacuje, że do 2050 r. świat będzie musiał zwiększyć produkcję żywnościo około 70%, abywyżywićstale rosnącą populację.
Wczesne rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego przesadzały uprawy z innych regionów w celu uzupełnienia diety. Teraz plony muszą wzrosnąć wraz z kolejną ewolucją w umacnianiu naszego bezpieczeństwa żywnościowego. Nawozysą istotnym krokiem w tym procesie i są niezbędnym składnikiem przyszłości światowego bezpieczeństwa żywnościowego. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych, które zwiększają produkcję roślinną i wzmacniają bezpieczeństwo żywieniowe.
Brazylia Potaż wydobywa z ziemi niezbędną rudę potażu, aby powróciła na ziemię jako nawóz, wzmacniając żywność i pomagając utrzymać ciągły wzrost w sektorze rolnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz