niedziela, 19 lutego 2023

"Czy będziemy jeść robaki?"

 AUTOR: TYLER DURDEN

NIEDZIELA, LUT 19, 2023 - 01:35 PM

Autor: Emma Suttie za pośrednictwem The Epoch Times (podkreślenie nasze),

Przemysł jadalnych owadów kwitnie. I chociaż myśl o jedzeniu robaków może być nieatrakcyjna, białko owadzie jest już wykorzystywane w akwakulturze, paszach dla zwierząt gospodarskich, karmach dla zwierząt domowych i wielu produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Owady są również okrzyknięte możliwym rozwiązaniem problemu głodu na świecie, ponieważ rosnąca populacja i ograniczone zasoby stają się coraz większym problemem, a przemysł spożywczy jest zmuszony do znalezienia realnych alternatyw.

Produkty na rynku owadów jadalnych obejmują całe owady, proszek z owadów, mączkę z owadów i olej z owadów. (Shutterstock)

Francuska firma biotechnologiczna Ÿnsect właśnie ogłosiła plany budowy globalnej sieci hodowli owadów, znacznie zwiększając produkcję. Ÿnsect wkrótce będzie szczycić się największą na świecie pionową farmą owadów w Amiens we Francji. Firma twierdzi, że model farmy wertykalnej pozwala na produkcję większej ilości białka przy użyciu mniejszej przestrzeni i mniej zasobów. Zautomatyzowany zakład jest drugim we Francji i twierdzi, że będzie produkował 20 000 ton żywności na bazie owadów rocznie.

W grudniu 2022 r. firma ogłosiła, że rozszerza działalność na Stany Zjednoczone i Meksyk, aby zbudować zakłady produkcji składników owadów, wchodząc na dwa znaczące nowe rynki. Ÿnsect podpisał również umowę z amerykańską firmą młynarską Ardent Mills na budowę fabryki obok jednego ze swoich zakładów na Środkowym Zachodzie, rozszerzając swój zasięg na nowe terytorium.

Owady przeznaczone do spożycia przez ludzi

Przez ostatnią dekadę Ÿnsect produkował owady stosowane jako dodatki odżywcze w karmie dla zwierząt domowych oraz do karmienia ryb i zwierząt gospodarskich. Wszystko zmieniło się jednak, gdy na początku 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłosił, że mączniki - stosowane w całości lub jako proszek - zostały uznane za bezpieczne do spożycia przez ludzi. Od tego czasu Ÿnsect sprzedaje proszki do wypieków, produktów żywieniowych dla sportowców, makaronów, mięsa i alternatyw mięsnych - a biznes kwitnie.

Rodzaj owadów

Najpopularniejszymi owadami na jadalnym rynku przeznaczonym dla ludzi są czarne muchy żołnierskie, koniki polnemącznikijedwabniki i świerszcze.

Ÿnsect wykorzystuje dwa rodzaje mącznika, które są larwami chrząszczy mącznika Molitor (znanego również jako Tenebrio molitor) i mącznika bawolego (Alphitobius diaperinus).

The FDA

W Stanach Zjednoczonych już jemy robaki, głównie nieumyślnie. Zgodnie z wytycznymi FDA, pewna ilość części owadów jest, choć nie pożądana, dozwolona w żywności, którą jemy. Podręcznik Food and Drug Administration's Defect Levels Handbook stwierdza, że pewne "naturalne i nieuniknione wady" są dozwolone w naszej żywności i rzekomo nie stanowią zagrożenia dla ludzi.

Na przykład każdy makaron i ser może zawierać aż 225 fragmentów owadów lub więcej na 225 gramów żywności. Masło orzechowe pozwala na 30 lub więcej fragmentów owadów do 100 gramów, a mąka pszenna pozwala na 75 lub więcej fragmentów owadów na 50 gramów. Co ciekawe, FDA kategoryzuje obecność części owadów w żywności jako "brud owadów", a inne rzeczy, które dopuszcza w naszej żywności, to pleśń, jaja muchowe Drosophila i "brud gryzoni", który obejmuje włosy i kał. Lista jest obszerna i otrzeźwiająca przypomina, że już konsumujemy owady i wiele innych rzeczy, których mogliśmy sobie nie wyobrażać. Mówiąc najprościej, całkowite utrzymanie tych zanieczyszczeń z dala od naszego pożywienia jest prawie niemożliwe.

FDA od dawna klasyfikuje owady jako "brud", ale gdy wprowadzamy nową erę jadalnych owadów, mogą chcieć zrewidować swoją klasyfikację z owadów będących czymś, co toleruje w dostawach żywności, na coś, co ludzie mogą kiedyś chcieć spożywać.

Ta rozbieżność została zaobserwowana w artykule Marie Boyd, profesor prawa na University of South Carolina Law School. W swoim artykule zatytułowanym "Zupa krykieta: krytyczne badanie regulacji owadów jako żywności" wyjaśnia, że chociaż FDA poświęciła wiele uwagi owadom jako niepożądanym defektom w żywności dla ludzi, poświęciła niewiele uwagi owadom jako ludzkiemu pokarmowi. Mówi, że kulturowo owady nie są powszechnie uważane za żywność w Stanach Zjednoczonych, częściowo dlatego, że FDA sklasyfikowała owady jako "brud" zgodnie z federalną ustawą o żywności, lekach i kosmetykach (FDCA). Dochodzi do wniosku, że uznając owady za żywność, FDA może pomóc w większej akceptacji owadów jako źródła pożywienia przez ogół społeczeństwa.

Czytaj więcej tutaj...


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.zerohedge.com/

Brak komentarzy:

FrankenSkies:" Program smug chemicznych i jego wpływ na całe życie na Ziemi"

  FrankenSkies to film dokumentalny wydany w 2017 roku, skupiający się na geoinżynierii słonecznej lub chemtrails i jej wpływie na każdą żyw...