środa, 22 marca 2023

"OSTRZEŻENIE O TOKSYCZNYM SPOŻYWCZYM SPOŻYWCZY: 75 procent świeżych (nieekologicznych) produktów uprawianych w USA zawiera toksyczne pozostałości pestycydów"

 Grupa robocza ds. Środowiska (EWG) nazwała w tym tygodniu swoje "brudne dwunastki" produkty, podkreślając najbardziej niebezpieczne produkty na rynku, gdy są uprawiane konwencjonalnie. A niektóre pozycje na liście mogą cię zaszokować, ponieważ są powszechnie uważane za zdrowe "superfoods".

Zdjęcie: OSTRZEŻENIE O TOKSYCZNYM SPOŻYWCZY: 75 procent świeżych (nieekologicznych) produktów uprawianych w USA zawiera toksyczne pozostałości pestycydów

O ile produkty nie są uprawiane czysto bez pestycydów i herbicydów i nie są testowane laboratoryjnie, spożycie w pewnym stopniu może być ryzykowne, ponieważ może być pełne ukrytych trucizn chemicznych, które są niewidoczne gołym okiem.

Należy pamiętać, że brudne tuziny produktów EWG są szczególnie niebezpieczne, gdy są uprawiane w Stanach Zjednoczonych ze względu na luźne przepisy dotyczące rozpylania śmiercionośnych chemikaliów na uprawy. Jeśli są uprawiane gdzie indziej na świecie, wiele z tych produktów jest prawdopodobnie bezpieczniejszych i mniej skażonych niż ich amerykańskie odpowiedniki, nawet jeśli są uprawiane konwencjonalnie.

W swoich badaniach EWG przyjrzało się 46 różnym produktom. Ogólnie rzecz biorąc, organizacja odkryła, że 75 procent świeżo uprawianych produktów w USA zawiera pewien stopień szkodliwych pozostałości pestycydów, co jest głęboko niepokojące.

Najgorsi przestępcy, podobnie jak pokazały brudne listy z poprzednich lat, należą do najzdrowszych owoców i warzyw, gdy są uprawiane czysto. W tym przypadku jednak te konwencjonalnie uprawiane produkty są ryzykowne do spożycia ze względu na ukryte chemikalia, które zawierają.

Truskawki, winogrona, jabłka, nektarynki, gruszki i wiśnie znalazły się na szczycie listy za to, że są najbardziej niebezpieczne, gdy są uprawiane konwencjonalnie, pokazują najnowsze odkrycia EWG. To samo dotyczy bogatych w przeciwutleniacze jagód i zielonych warzyw liściastych, takich jak jarmuż, które są silnie spryskiwane chemikaliami, gdy są uprawiane konwencjonalnie.

O dziwo, ponad 90 procent wszystkich próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektaryn i winogron zawierało co najmniej dwie różne pestycydy chemiczne. W sumie odkryto ponad 250 różnych pestycydów na amerykańskich produktach – pestycydy, które w wielu przypadkach są nielegalne w innych krajach. (Powiązane: Sprawdź nasz wcześniejszy raport o parszywej tuzinie EWG, aby porównać to, co było prawdą z dzisiejszymi wynikami.)

Amerykańscy plantatorzy produktów rolnych przyłapani na używaniu nielegalnych pestycydów, które zostały zakazane wiele lat temu

W niektórych przypadkach pestycydy zidentyfikowane przez EWG na amerykańskich produktach nie są nawet legalne w USA. Sześć procent zielonej fasoli, jak odkryła grupa, zawiera neurotoksyczny insektycyd fosforoorganiczny acefat, który został zakazany do stosowania na zielonej fasoli w 2011 roku za to, że jest "możliwym" czynnikiem rakotwórczym dla ludzi, zgodnie z Agencją Ochrony Środowiska (EPA).

Organofosforany należały do najczęstszej klasy chemikaliów roślinnych zidentyfikowanych przez EWG na amerykańskich produktach. Fasolka szparagowa i jagody, uprawiane konwencjonalnie, mają tendencję do zawierania ich najwyższych i najbardziej niepokojących poziomów.

Co organofosforany robią z ciałem? Po pierwsze, uszkadzają układ nerwowy i zatruwają rozwijające się mózgi dzieci. A rodzice, którzy karmią swoje dzieci konwencjonalnymi jagodami, powinni wiedzieć, że 10 procent z nich zawiera fosforoorganiczny znany jako fosmet, a 9 procent zawiera inny zwany malationem.

"Oba są organofosforanami, a malation został sklasyfikowany jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem w 2015 roku", donosi Daily Mail Online.

Na każdym rodzaju uprawy na liście brudnych tuzinów, z wiśniami jako jedynym wyjątkiem, wykryto ponad 50 różnych pestycydów. Najgorszymi przestępcami pod względem ilości pozostałości pestycydów były jarmuż, kapusta i gorczyca oraz ostra i papryka.

Parszywa dwunastka jest następująca:

1) Truskawki
2) Szpinak
3) Jarmuż, kołnierzyk
i gorczyca 4) Brzoskwinie
5) Gruszki
6) Nektaryny
7) Jabłka
8) Winogrona
9) Dzwonek i ostra papryka
10) Wiśnie
11) Jagody
12) Fasolka szparagowa

Czyste 15, odwrotnie, są następujące:

1) Awokado
2) Kukurydza
cukrowa 3) Ananas
4) Cebula 5) Papaja

6) Groszek pachnący (mrożony) 7) Szparagi 8) Melon
spadziowy 9) Kiwi

10) Kapusta 11) Grzyby 12) Mango
13) Słodkie ziemniaki
14) Arbuz


15)
Marchew

Najnowsze wiadomości o niezdrowych, obciążonych chemikaliami zapasach żywności w Ameryce można znaleźć na stronie CleanFoodWatch.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

"USA tuszujące ukraiński terroryzm – Moskwa Zachód nie chce powstrzymywać swoich ukraińskich „marionetek” od ataków na ludność cywilną, powiedział ambasador Anatolij Antonow"

  Brak reakcji Stanów Zjednoczonych na niedawny śmiertelny ostrzał rosyjskiego miasta Biełgorod pokazuje chęć wybielenia zbrodni Ukrainy na ...