Pomimo niedawnego spadku sprzedaży fałszywego mięsa, oczekuje się, że cały przemysł fałszywej żywności nadal będzie rósł, a niektórzy eksperci sugerują, że cały rynek może być wart nawet 3 biliony dolarów.
Tak twierdzi firma konsultingowa McKinsey & Company, która twierdzi, że aż 60 proc. wszystkich materiałów wprowadzanych do gospodarki może być wyprodukowanych z materiałów biologicznych. Obejmuje to niektóre z najpopularniejszych fałszywych produktów spożywczych dostępnych obecnie na rynku, takich jak fałszywe mięso, fałszywe mleko i fałszywy tłuszcz. (Powiązane: Fałszywe firmy mięsne zawodzą, ponieważ konsumenci porzucają przetworzone roślinne alternatywy dla prawdziwego mięsa.)
"Aż 60 procent fizycznych nakładów na globalną gospodarkę można w zasadzie wyprodukować biologicznie - około jedna trzecia tych środków to materiały biologiczne (drewno lub zwierzęta hodowane na żywność), a pozostałe dwie trzecie są niebiologiczne (tworzywa sztuczne lub paliwa), ale potencjalnie mogą być produkowane lub zastępowane przy użyciu materiałów biologicznych" - napisała firma w swoim raporcie.
W raporcie zauważono ponadto, że istnieją już bardzo rozpowszechnieni gracze w przemyśle fałszywego mięsa, mleka i tłuszczu. Należą do nich wspierani przez Billa Gatesa producenci mięsa hodowlanego Impossible Foods i Beyond Meat oraz Perfect Day, który produkuje syntetycznie uprawiane alternatywy mleczne. Gates zainwestował również znaczne środki w BIOMILQ, biotechnologiczny startup tworzący syntetyczne mleko ludzkie wytwarzane w laboratorium do spożycia przez niemowlęta. Istnieje również olej hodowlany, który produkuje fałszywy olej spożywczy.
Dr Joseph Mercola z Children's Health Defense ostrzegł, że coraz więcej fałszywych produktów spożywczych prawdopodobnie wejdzie na rynek, a korporacje i startupy ukrywają fakt, że sprzedają syntetyzowane produkty spożywcze, używając modnych haseł branżowych, takich jak "precyzyjna fermentacja".
"Zatarli zasadę ostrożności, ponieważ długoterminowe wyniki [fałszywej żywności] są całkowicie nieznane, aby produkować fałszywe mięso, fałszywe tłuszcze i fałszywe mleko" - ostrzegł Mercola. Ale to wszystko służy podstawowej agendzie, którą jest całkowita kontrola i dominacja nad światem. Nie ma łatwiejszego sposobu na osiągnięcie tego niż przejęcie kontroli nad dostawami żywności. "
Oczekuje się, że rynek fałszywego mięsa nadal będzie rósł pomimo niedawnego spadku sprzedaży
Oczekuje się, że przemysł fałszywego mięsa pozostanie liderem na rozwijającym się rynku fałszywej żywności. W jednym z raportów Facts and Factors, organizacji zajmującej się badaniami rynku, zauważono, że globalny rynek podrabianego mięsa ma wzrosnąć do 15,8 miliarda dolarów do 2028 roku, ponad dwukrotnie zwiększając swoją wartość 7,5 miliarda dolarów w 2021 roku.
Oczekuje się, że roczna stopa wzrostu rynku żywności wyniesie około 15 procent rocznie do 2028 roku. Mówi się, że wzrost ten jest w dużej mierze napędzany obawami o wpływ na zdrowie związany ze spożyciem mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa. Obawy te obejmują zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego.
Największym rynkiem przemysłu mięsa syntetycznego jest Ameryka Północna, a hamburgery wykonane z mięsa hodowanego w laboratorium są wiodącymi produktami generującymi przychody. Alternatywy dla kurczaków mają największy udział w rynku.
W ciągu ostatniego roku produkty mrożone stały się najpopularniejszym fałszywym produktem mięsnym, stanowiąc 56,65 procent całkowitych przychodów. Produkty na bazie soi mają również największy udział w rynku fałszywych produktów mięsnych na poziomie 48 procent, pomimo wzrostu wykorzystania alternatywnych składników, takich jak białko grochu.
W raporcie zauważono ponadto, że wzrost liczby firm sprzedających fałszywe mięso może pomóc przyspieszyć wzrost wartości branży. Inne czynniki, które mogą wpływać na wzrost, to fuzje, przejęcia, współpraca i wspólne przedsięwzięcia między firmami.
Głównymi czynnikami, które mogą zapobiec dalszemu wzrostowi na rynku podrabianego mięsa, jest sprzeciw wobec mięsa hodowanego w laboratorium i alternatyw mięsnych ze względu na obawy zdrowotne i jeśli sprzedaż nadal spada.
Ten oczekiwany wzrost jest nadal groszem w stosunku do wielkości rynku Big Food. Sam światowy rynek wołowiny jest wyceniany na około 415 miliardów dolarów i oczekuje się, że wzrośnie do 604 miliardów dolarów do 2029 roku. Ale sektor spożywczy wydaje się niewygodny z trakcją, jaką zyskuje mięso hodowane w laboratorium i syntetyczne.
Dowiedz się więcej o rozprzestrzenianiu się fałszywych produktów mięsnych na FakeMeat.news.
Obejrzyj ten film z CHD.TV, jak dr Joseph Mercola omawia niebezpieczeństwa związane ze sztucznym mięsem.
Ten film pochodzi z kanału Co się dzieje na Brighteon.com.
Więcej powiązanych artykułów:
Bill Gates finansuje rakotwórcze fałszywe mięso.
Unieśmiertelnione linie komórkowe stosowane w mięsie hodowanym w laboratorium mogą powodować raka.
Wspierane przez Billa Gatesa fałszywe firmy mięsne na skraju upadku finansowego.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz