MECOSTA, Michigan (AP) - od pokoleń rodzina Briana Sacketta uprawia ziemniaki, z których robi się chipsy, które można znaleźć na półkach w sklepach w większości wschodnich Stanów Zjednoczonych.
Około 25% krajowych chipsów ziemniaczanych ma swój początek w Michigan, gdzie niezawodnie chłodne powietrze podczas wrześniowych zbiorów i późną wiosną było idealne do przechowywania plonów. To jest główny powód, dla którego stan produkuje więcej ziemniaków na frytki niż jakikolwiek inny.
Jednak wraz ze wzrostem temperatur Sackett musiał kupić kilka małych agregatów chłodniczych do swoich rozległych magazynów. W zeszłym roku zapłacił 125 000 dolarów za większy. Jest drogi w obsłudze, ale jest lepszy od zgniłych ziemniaków.
„Wygląda na to, że nasze dobre, świeże, chłodne powietrze jest coraz mniej przez cały czas”, powiedział niedawno rano, gdy ładowacz czołowy zbierał stosy pulchnych, jasnobrązowych ziemniaków, które miały być zapakowane do przyczepy traktorowej. do wysyłki do fabryk chipów.
Sytuacja tutaj ilustruje mało dostrzegane zagrożenie, jakie zmiany klimatyczne stwarzają dla rolnictwa w większości krajów na świecie. Po zebraniu plony, które nie zostały natychmiast skonsumowane lub przetworzone, są przechowywane - czasami przez miesiące. Ocieplający się klimat sprawia, że praca jest trudniejsza i bardziej kosztowna.
Według analizy Julie Winkler, Michigan State University, roczny okres, w którym powietrze na zewnątrz jest wystarczająco chłodne, aby przechowywać ziemniaki na głównym obszarze produkcji w Michigan, prawdopodobnie skurczy się nawet o 17 dni do połowy stulecia i do miesiąca do końca XXI wieku. geograf i klimatolog.
Okno nieschłodzonego przechowywania zwęża się również w przypadku jabłek na północnym zachodzie i północnym wschodzie, orzeszków ziemnych na południowym wschodzie, sałaty na południowym zachodzie i pomidorów w dolinie Ohio - wynika z dalszych badań opublikowanych w zeszłym roku przez naukowca zajmującego się fizjologią roślin Courtney Leisner z Auburn University. .
Techmark Inc., firma zajmująca się inżynierią rolniczą z siedzibą w Lansing w stanie Michigan, zaprojektowała wyposażenie farmy Sackett. Współwłaściciel Todd Forbush, którego klientami są również plantatorzy buraków cukrowych, cebuli i marchwi, powiedział, że przechowywanie tych upraw będzie coraz częściej wymagało chłodzenia.
Hodowcy staną przed trudnymi wyborami dotyczącymi ekonomiki swojej działalności. Producenci, którzy zainstalują sprzęt do regulacji temperatury i wilgotności, zauważą wzrost kosztów energii, gdy powietrze na zewnątrz będzie cieplejsze.
„Z czyje kieszeni wyjdzie? Prawdopodobnie konsument ”, powiedział Leisner, dodając, że potencjalny wpływ globalnego ocieplenia na przechowywanie został„ w dużej mierze zignorowany ”.
„W naszych umysłach jest duży rozdźwięk w łańcuchu wydarzeń między boiskiem a sklepem spożywczym i na naszym talerzu” - powiedziała. „Zaledwie kilka stopni może mieć decydujący wpływ na to, czy przechowywanie owoców i warzyw, których oczekujemy na naszym stole obiadowym przez 365 dni w roku, jest opłacalne”.
Złóż zamówienie wyższe cen, spróbuj złagodzić niedobory żywności w żywności psuciem się żywności. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa około 14% żywności produkowanej na świecie - i 20% owoców i warzyw - psuje się między zbiorami a sprzedażą detaliczną. Marnowana wartość jest znaczącym źródłem informacji źródłowych w języku angielskim.
W Afryce Subsaharyjskiej drobni rolnicy tracą nawet trzecią trzecią trzecią zboża na rzecz owadów i pleśni, które mogą wytwarzać toksyny. Rosnące temperatury ułatwią szkodnikom przetrwanie zimy - mówi Tanya Strathers, profesor nadzwyczajny w Instytucie Zasobów Naturalnych Uniwersytetu Greenwich w Londynie.
Przechowywane ziarno będzie bardziej podatne na gnicie, powiedział Strathers.
„Kiedy ludzie zajmują się produkcją z jednego lub dwóch akrów ziemi, ich błędy są bardzo niskie” - powiedział Jake Ricker-Gilbert, ekonomista rolniczy z Purdue University, który pracował w kilku krajach afrykańskich, w tym w Malawi i Tanzanii.
W przypadku delikatnych owoców i warzyw w USA i Europie krytodą w sklepieniu jest natychmiast po zbiorach, kiedy należy szybko uprzywilejować temperaturę, aby uniknąć zniszczenia. Sałata i zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, są szczególnie wrażliwe, powiedział Deirdre Holcroft, biolog roślin, który pracował wcześniej dla Dole Food Co. Inc.
Zmiany klimatyczne „będą wywierać coraz większy presję na system” - powiedział Holcroft.
W Mecosta w stanie Michigan firma Sackett od dawna potrzebowała tylko wentylatorów do schłodzenia świeżo wykopanych ziemniaków do 60 stopni (15,5 stopnia Celsjusza) lub niższych i przetrzymywania ich tam przez miesiące.
Sterowany komputerowo system zasysa powietrze z zewnątrz, które to kanały ścienne o wymiarach przemysłowych wdmuchują na poduszkę nawilżającą. Listwy podłogowe w 16 pojemnikach do przechowywania umożliwiają unoszenie powietrza przez kopce ziemniaków, regulując ich temperaturę i wilgotność, aby nie wysychały, nie zamoczyły się i nie zepsuły.
Ale gdy pogoda się ociepla, to nie zawsze wystarcza.
W latach 90. były trzy lata, kiedy średnia temperatura stanu stanu Michigan we wrześniu i roku była wyższa niż temperatura. Lata 2000 miały sześć takich lat. W latach 2010-2020 ich liczba do ośmiu.
Sackett zaczął inwestować w małe agregaty chłodnicze około dekady temu. Większe, wykonane na zamówienie urządzenie, które dostał w zeszłym roku, można przewozić do różnych pojemników, pomagając schłodzić w razie potrzeby.
„Na pewno nie jest to tani zakup” - powiedział, dodając, że kolejny może okazać się konieczny.
Nie jest jasne, co to wszystko oznacza dla ceny paczki chipsów ziemniaczanych. Ale będą musieli jakoś zrekompensować rosnące koszty, powiedział Forbush z Techmark, firmy produkującej sprzęt.
„Jako społeczeństwo znane lepiej nie marnować przeznaczenia” - powiedział. „Jeśli nie zainwestujemy niezbędnej energii w magazynowaniu produktu, sytuacja może się pogorszyć”.
przetlumaczono przez GR translator google
zrodlo:apnews.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz