Bez wiedzy większości, plastikowa substancja pochodząca z natury ukrywa się we wszelkiego rodzaju produktach spożywczych. A ponieważ jest nieoznakowany, unikanie go może być trudne, chyba że wiesz, gdzie szukać.
Liniowy polimer N-acetyloglukozaminy, chityna jest uważana za najobficiej występujący polimer aminopolisacharydowy w przyrodzie. Jest to powszechny dodatek do żywności po zbiorach, który, wierzcie lub nie, pochodzi z egzoszkieletów skorupiaków, owadów i ścian komórkowych grzybów.
Nie miałbyś pojęcia, że tam jest, ale chityna lub chitozan jest nakładana na warzywa i owoce jako powłoka ochronna, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia. Jest również stosowany na jajach, mięsie i produktach mlecznych (Powiązane: Moce, które chcą, abyśmy wszyscy jedli nie tylko chitynę, ale całe owady).
Chitozan przed zbiorem jest rozprowadzany na przykład wokół nasion karczocha, co pozwala na sztucznie łatwiejsze kiełkowanie – co oznacza większe zyski dla firm spożywczych. Związek pochodzący z owadów jest również stosowany do przyspieszenia wzrostu systemu korzeniowego - ponownie w celu szybszego i bardziej opłacalnego zbioru.
"Nasiona soi pokryte chitozanem miały działanie przeciwkarmiące i chroniły przed kilkoma szkodnikami owadzimi, a powlekanie nasion ryżu zwiększało działanie przeciwgrzybicze, stymulowało wzrost siewu, poprawiło system korzeniowy i zwiększyło plony" - wyjaśniają raporty.
"Nasiona pomidora pokryte chitozanem powodowały odporność na infekcje poprzez indukowanie mechanizmów obronnych roślin. Nasiona ciecierzycy traktowane nanocząsteczkami chitozanu i srebra sprzyjały kiełkowaniu i zwiększonej biomasie, chlorofilowi, karotenoidom i zawartości białka, a także aktywności amylazy i aktywności enzymów obronnych. Podobne efekty wykazano w nasionach kukurydzy pokrytych nanocząsteczkami Cu / chitozanu. "
Chityna jest podobna do plastiku i znajduje się w twoim jedzeniu
W opakowaniach do żywności chityna i materiały na bazie chitozanu są podobnie stosowane w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia i ochrony przed psuciem się żywności i zatruciem.
"Materiały na bazie chitozanu mają działanie przeciwutleniające konserwujące żywność i zdolność do tworzenia folii, co pozwala na produkcję przezroczystych folii i toreb" - dodają raporty.
"Łącząc chitynę i celulozę, producenci mogą wygenerować trwałą, naturalną folię."
Podobnie jak PET (politereftalan etylenu), powszechny materiał z tworzywa sztucznego stosowany w butelkach i pojemnikach na napoje, chityna jest czymś, co niekoniecznie jest dobre do jedzenia. W końcu, czy zjadłbyś prawdziwy PET? Oczywiście, że nie.
Przemysł spożywczy syntetyzuje go również w tak zwaną chitynę mikrokrystaliczną (MCC), która sztucznie poprawia smak i aromat w żywności. Jest również używany do utrzymywania mięsa wyglądającego na czerwone przez znacznie dłuższy czas niż zwykle lub w owocach morza, aby nie pachniało staro i zjełczało.
Chityna jest nawet rozpylana na odzież, aby zapewnić ochronę przeciwdrobnoustrojową, a także w materiale tekstylnym, aby zapobiec jej pęknięciu podczas procesu tkania. I po raz kolejny jest nieoznaczony.
Ponieważ jest podobny do plastiku, chityna jest również stosowana jako spoiwo do barwników i klejów, tkanin papierowych, wkładek chłonnych, produktów higienicznych i tkanek.
W medycynie chityna jest często potajemnie dodawana w celu obniżenia poziomu cholesterolu u pacjentów poprzez "wymazanie" z układu trawiennego. Spożywanie chityny zmniejsza również wydajność wchłaniania cholesterolu.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, cholesterol w rzeczywistości nie jest złą rzeczą. Kiedy czyjeś ciało jest nękane przez ogólnoustrojowe zapalenie, cholesterol może gromadzić się w tętnicach, co prowadzi do problemów zdrowotnych, ale nie jest to wina samego cholesterolu.
Cholesterol jest niezbędnym budulcem mózgu. Bez tego nasze mózgi umarłyby z głodu. Jest to stan zapalny, który powoduje, że cholesterol jest szkodliwy, ponieważ organizm po prostu wykorzystuje cholesterol, aby spróbować naprawić powstałe uszkodzenia sercowo-naczyniowe.
Spożycie chityny może hamować wchłanianie cholesterolu przez organizm, a także jego istniejący poziom cholesterolu. W tym charakterze działa podobnie jak statyna - a miliony ludzi jedzą go, noszą i leczą nim, nawet o tym nie wiedząc.
Jeśli podobało Ci się czytanie tej historii, możesz znaleźć więcej podobnych na FoodScience.news.
Źródła tego artykułu obejmują:
" target="_blank">ncbi.nlm.nih.gov
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz