poniedziałek, 15 maja 2023

"Ryzyko jedzenia błędów"

 W ciągu ostatnich kilku lat obserwujemy rosnące dążenie do tego, co wydaje się być zniszczeniem naszych dostaw żywności. W tym samym czasie obserwujemy coraz większy nacisk, aby skłonić nas do jedzenia robaków. Oba są sprzedawane pod fałszywymi narracjami o "antropogenicznej zmianie klimatu" i "ratowaniu planety".

Wiemy, że zniszczenie naszych zasobów żywności, a w konsekwencji dostęp do zdrowej, zbilansowanej diety może oznaczać tylko katastrofę dla rasy ludzkiej. Ale co powiesz na dietę opartą na owadach? Czy owady są zdrową opcją?



Podstawową zaletą jedzenia owadów jest to, że mają wysoką zawartość białka. Jednak bezpieczeństwo żywności jest poważnym problemem.

Dr Sherri Tenpenny, lekarz osteopatyczny w Cleveland w stanie Ohio, przeprowadziła szeroko zakrojone badania nad historią, zastosowaniem oraz zaletami i wadami owadów jako źródła pożywienia. Udokumentowała swoje odkrycia w dwóch artykułach Substack, TUTAJ i TUTAJ.

"Większość gatunków owadów NIE jest jadalna" - napisał dr Tenpenny. "Spośród 2 100 owadów, które są jadalne, najczęstsze są świerszcze, pszczoły miodne i mączniki. Na całym świecie chrząszcze, gąsienice, osy i mrówki są również powszechnie spożywane. "

Doszła do wniosku, że istnieje bardzo niewielki nadzór nad przepisami dotyczącymi przetwarzania w tej stosunkowo nowej branży. Istnieją również poważne obawy dotyczące zdrowia owadów hodowlanych i ryzyka dla ludzi związanego z zanieczyszczeniem krzyżowym tym, co jedzą robaki.

Poniżej podkreślamy trzy kategorie ryzyka związane ze spożywaniem owadów, które zidentyfikował dr Tenpenny.

Pierwszym ostrzeżeniem dr Tenpenny jest to, że niektórzy ludzie będą uczuleni na owady. Badanie wykazało, że osoby uczulone na skorupiaki są również uczulone na żółte mączniki. Alergie na skorupiaki są spowodowane przez chitynę. Chityna znajduje się w egzoszkieletach owadów, ścianach komórkowych grzybów i niektórych twardych strukturach u bezkręgowców i ryb. Jest to prawdopodobnie drugi najobficiej występujący polisacharyd (węglowodany) występujący w przyrodzie. Nie jest zbyt strawny i należy do kategorii "nierozpuszczalnego błonnika" z mączką z robakami.

Sugerowano również, że osoby z alergią na krewetki mogą być narażone na reakcje pokarmowe nie tylko na kilka gatunków mącznika, ale najprawdopodobniej także na inne owady i produkty z owadów. Również osoby ze znanymi alergiami na roztocza kurzu domowego (poprzez wdychanie) mogą być również uczulone na jadalne owady, takie jak żółty mącznik, robak mopane, krykiet domowy i szarańcza pustynna. Inne owady, o których wiadomo, że powodują reakcje alergiczne, to jedwabniki, koniki polne, szarańcza i cykady.

Drugim zidentyfikowanym ryzykiem jest to, że owady mogą być wektorem dla mikroorganizmów, które mogą stanowić zagrożenie dla ludzi i zwierząt, bezpośrednio lub pośrednio. Owady mogą przenosić patogeny na swojej powierzchni, w jelitach i w ramach cyklu reprodukcyjnego. Pełny zakres mikrobioty jadalnych owadów jest nieznany i nie wiadomo, czy te zewnętrzne patogeny mogą być szkodliwe, jeśli zostaną zjedzone. Nie wiadomo również, czy można je całkowicie usunąć przed przetworzeniem. Gotowanie też może ich nie zabić. Na przykład bakterie tworzące przetrwalniki w przewodach żołądkowo-jelitowych ("GI") jadalnych robaków mogą wytrzymać gotowanie, suszenie i smażenie w głębokim tłuszczu.

Trzecim istotnym problemem podczas jedzenia owadów lub produktów z owadów jest ryzyko zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych przenoszonych w przewodzie pokarmowym robaka. W przeciwieństwie do jedzenia zwierząt gospodarskich, owady są spożywane przez ludzi i w całości w paszy dla zwierząt. Dlatego sposób, w jaki robaki są komercyjnie hodowane, karmione, trzymane i przetwarzane, może określać ryzyko w łańcuchu żywnościowym.

Owady hodowane na odpadach rolniczych mogą być narażone na mikotoksyny, pestycydy i inne zagrożenia chemiczne, takie jak toksyczne metale i dioksyny.

Organofosforany i chlorowane pestycydy – sześciochlorek benzenu, lindan i aldryna – zostały zidentyfikowane w jadalnej szarańczy znalezionej w Kuwejcie. Potencjalna akumulacja tych zanieczyszczeń w owadach, a następnie przenoszona w żywności dla ludzi lub paszach dla zwierząt, nie jest znana.

Wysoki poziom ołowiu stwierdzono u suszonych koników polnych ze stanu Oaxaca w Meksyku. Błędy zostały zidentyfikowane jako źródło podwyższonego poziomu ołowiu we krwi podczas wybuchu zatrucia ołowiem u migrantów w Kalifornii w 2007 roku.

Dodatkowe dotyczące związków chemicznych, które zostały znalezione w lub na jadalnych owadach, obejmują kilka rodzajów środków zmniejszających palność, dioksyn, węglowodorów oleju mineralnego, żywic, plastyfikatorów, PCW i aluminium.

Nawet przetwarzanie owadów może być niebezpieczne. Po podgrzaniu lub ugotowaniu reakcje chemiczno-termiczne z toksynami na skorupkach lub w jelitach mogą prowadzić do uwolnienia toksycznych związków, które gromadzą się w mączce białkowej.

Jeśli chcemy uratować planetę, przyszłością żywności są owady, The Guardian, 8 maja 2021 r.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://expose-news.com/

Brak komentarzy:

"USA tracą pozycję na świecie na rzecz Rosji i Chin .Wsparcie dla Izraela zaszkodziło pozycji Ameryki na Bliskim Wschodzie"

  Choć w ciągu ostatniego roku zarówno Chiny, jak i Rosja poprawiły swoją pozycję na świecie, według respondentów z 53 krajów ocena poparcia...